Νέα προσπάθεια για το Κόσοβο

default image

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ καταβάλλουν ισχυρές προσπάθειες ώστε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο ψήφισμα για το καθεστώς του Κοσόβου

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ καταβάλλουν ισχυρές προσπάθειες ώστε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο ψήφισμα για το καθεστώς του Κοσόβου και θα ζητηθεί απ’ όλες τις πλευρές να στηρίξουν το ψήφισμα βασισμένο στο σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Τζον Κόλστον, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Συμμαχίας πρέπει να αποφασίσει πως θα κινηθεί αν η διαδικασία αποτύχει. 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξευρεθεί λύση βασισμένη στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μάρτι Αχτισάαρι, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα στο Κόσοβο και στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, δήλωσε ο κ. Κόλστον στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην έδρα της Συμμαχίας ενόψει της αυριανής άτυπης συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη» στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση, όπως τόνισε ο κ. Κόλστον, οι υπουργοί των χωρών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας θα αποστείλουν δύο μηνύματα που αφορούν το θέμα του Κοσόβου. “Το πρώτο μήνυμα που θα απευθυνθεί στο Κόσοβο είναι ότι καλούμε όλες τις χώρες να στηρίξουν το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι”, είπε ο κ. Κόλστον. “Το δεύτερο μήνυμα με αποδέκτη το Βελιγράδι είναι ότι στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, θέλουμε η Σερβία να είναι τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι εξαίρεση”, υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για το σενάριο ενδεχόμενης μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Κόλστον απάντησε ότι αυτές είναι εικασίες. «Προς το παρόν ακόμη δεν υπάρχει ρωσικό βέτο και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να καταλήξουμε σε λύση μετά από συμφωνία», είπε και τόνισε ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιδράσει, εάν η διαδικασία αποτύχει. Το δικό μας μήνυμα είναι ότι η διαδικασία δεν απέτυχε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν προετοιμάζεται για κάποιο σχέδιο B, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο B».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα