Νέα Ζηλανδία: Μυστήριο με εκατοντάδες θανάτους μικρών μπλε πιγκουίνων

Νέα Ζηλανδία: Μυστήριο με εκατοντάδες θανάτους μικρών μπλε πιγκουίνων
Ένας μικρός μπλε πιγκουίνος στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας AP

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πτώματα εκατοντάδων μικρών μπλε πιγκουίνων έχουν ξεβραστεί στις ακτές τις Νέας Ζηλανδίας. Φόβοι για μια ακόμα τραγική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Ένα μυστήριο φαινόμενο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, όπου έχουν ξεβραστεί τα πτώματα εκατοντάδων μικρών μπλε πιγκουίνων με τους περιβαλλοντολόγους να κάνουν λόγο για μια ακόμα τραγική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα είδος που βρισκόταν ούτως ή άλλως αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της μείωσης του πληθυσμού του, όμως η καταγραφή των μαζικών θανάτων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες (από τις αρχές του Μαϊου) εγείρει το ενδιαφέρον των ειδικών που προσπαθούν να ανακαλύψουν τι προκαλεί το εν λόγω φαινόμενο.

Ο Greame Taylor επιστημονικός σύμβουλος, που μελετά τα θαλάσσια πουλιά στο Τμήμα Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας, με βάση τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα από τις μελέτες του εργαστηρίου για τους θανάτους περίπου 200-500 πιγκουίνων ανέφερε πως “Η αιτία φέρεται να είναι η αδυναμία τους να βρουν τροφή με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από την πείνα“.

Η θερμοκρασία των νερών έχει ανέβει τόσο πολύ, που τα ψάρια με τα οποία τρέφονται οι πιγκουίνοι, είτε έχουν μεταναστεύσει από την περιοχή είτε κινούνται προς βαθύτερα σημεία προκειμένου να επιβιώσουν. Όμως οι μικροί μπλε πιγκουίνοι κατά την κατάδυσή τους, φτάνουν το πολύ μέχρι τα 30 μέτρα, με αποτέλεσμα πλέον να αδυνατούν να προσεγγίσουν την τροφή τους.

Τα αρχικά ευρήματα της νεκροψίας που διεξήχθη στους πιγκουίνους έδειξαν πως τα πουλιά είχαν χάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του κοιλιακού τους λίπους, με την κατάσταση υγείας τους να είναι, έτσι, πολύ κακή πριν καν φτάσουν στην ακτή. Φαίνεται πως ενώ θα έπρεπε να έχουν βάρος περίπου ενός κιλού, δεν είχαν ούτε το μισό αυτού.

Η Νέα Ζηλανδία το 2021, γνώρισε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με τις ετήσιες θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 0,5 έως 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα απ’ ότι συνήθως. Τα νερά που περιβάλλουν τη χώρα έγιναν έως και 3 βαθμούς θερμότερα, όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στο ραδιόφωνο της χώρας, ο συνεργάτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Ζηλανδίας,Nathanael Melia.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα