Νέο μπλόκο του Ισραήλ στη Ράφα – Με 4 σορούς ομήρων απαντά η Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Νέο μπλόκο του Ισραήλ στη Ράφα – Με 4 σορούς ομήρων απαντά η Χαμάς
AP Leo Correa

Τέσσερις σορούς Ισραηλινών ομήρων ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει η Χαμάς, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι κλείνει το πέρασμα της Ράφα.

Την παράδοση τεσσάρων σορών Ισραηλινών ομήρων ανακοίνωσε η Χαμάς, με αξιωματούχο να γνωστοποιεί στο πρακτορείο Reuters ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η απόφαση αυτή της Χαμάς έρχεται μόλις λίγη ώρα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ισραήλ να μην ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και να μειώσει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού στο πέρασμα της Ράφα
Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού στο πέρασμα της Ράφα (AP Photo/Mohamed Arafat)

Το νέο ισραηλινό μπλόκο στη Ράφα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τετάρτη (15/10), μετά και την απόφαση της Χαμάς να παραδόσει μόλις 4 από τις 28 σορούς των ισραηλινών ομήρων, χτες, Δευτέρα (13/10), κατά την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση και να αναθεωρήσει τις κινήσεις της, δεδομένου ότι ισραηλινοί υπουργοί αλλά και εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων έκαναν λόγο για “παραβίαση της συμφωνίας”.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς είχε προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (13/10), να παραδώσει όλους τους ομήρους στο Ισραήλ – ζωντανούς ή νεκρούς. Βέβαια, στο σχετικό έγγραφο γίνεται αναφορά πως ενδεχομένως η Χαμάς ή άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να μην καταφέρουν να εντοπίσουν όλες τις σορούς εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, είχε ενημερώσει ότι η ανάκτηση των σορών ορισμένων νεκρών ομήρων, ίσως πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς καθώς δεν είναι γνωστά όλα τα σημεία ταφής λόγω των εκτεταμένων ερειπίων στην Γάζα.

Εκτός από το πέρασμα της Ράφα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφερεαν ότι πρόκειται να μειωθεί και η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολύπαθη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισραηλινό κυβερνητικό σώμα που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στις περιοχές (Cogat), μόνο το ήμισυ από τον αριθμό των συμφωνημένων φορτηγών βοήθειας θα επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο, Τετάρτη (15/10), με απαγόρευση των καυσίμων και του αερίου,

Σε δήλωση του, το Cogat ανέφερε ότι η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία, καθώς δεν παρέδωσε τα σώματα των νεκρών Ισραηλινών ομήρων. Έγραφε:

“Χθες, η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία σχετικά με την παράδοση των σορών των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων που σχετίζονται με την ανθρωπιστική συμφωνία που επιτεύχθηκε. Από αύριο, μόνο το ήμισυ από τον συμφωνηθέντα αριθμό φορτηγών — 300 φορτηγά — θα επιτραπεί να εισέλθουν, και όλα θα ανήκουν στον ΟΗΕ και σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ, χωρίς την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων ή αερίου, εκτός από συγκεκριμένες ανάγκες που αφορούν την ανθρωπιστική υποδομή”.

Σε συνέχεια των παραπάνω απειλών η Χαμάς ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης (14/10) ότι θα επιστρέψει απόψε τις σορούς τεσσάρων ακόμα Ισραηλινών ομήρων.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters, η παλαιστινιακή οργάνωση ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι σχεδιάζει να μεταφέρει τα σώματα τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων στο Ισραήλ στις 10 μ.μ. τοπική ώρα (7 μ.μ. GMT) την Τρίτη (14/10).

6 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε δύο διαφορετικά επεισόδια στον παλαιστινιακό θύλακα, για τα οποία ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι άνοιξε πυρ επειδή «ύποπτα πρόσωπα» πλησίαζαν στις δυνάμεις του.

Την πέμπτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που επιθεωρούσαν τα σπίτια τους στη Σουτζάια», μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών που υπάγεται στη Χαμάς.

Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι μονάδες του άνοιξαν πυρ αφού εντόπισαν «πολλούς υπόπτους» να πλησιάζουν σε στρατιώτες, έχοντας διαβεί την «κίτρινη γραμμή», δηλαδή τη γραμμή πίσω από την οποία έχουν υποχωρήσει οι ισραηλινές δυνάμεις, εντός του θύλακα.

«Οι ύποπτοι δεν υπάκουσαν και συνέχισαν να πλησιάζουν τους στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ για να εξαλείψουν την απειλή», πρόσθεσε ο στρατός.

Ο Μπασάλ έκανε επίσης λόγο για έναν Παλαιστίνιο που σκοτώθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Αλ Φουχάρι, στα νοτιοανατολικά της Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Όταν ρωτήθηκε από το AFP ο ισραηλινός στρατός έδωσε την ίδια εξήγηση με εκείνη για το πλήγμα στη Σουτζάια.

Επαναπατρίστηκαν σοροί 45 Παλαιστινίων

Οι σοροί 45 Παλαιστινίων που παρέδωσε το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, έφτασαν στην Χαν Γιούνις, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το νοσοκομείο Νάσερ αυτής της μεγάλης πόλης, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Τα λείψανα των 45 μαρτύρων έφτασαν στο νοσοκομείο με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε το νοσοκομείο σε μια λακωνική ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ταυτοποιήθηκαν οι τέσσερις νεκροί όμηροι που επεστράφησαν χθες από τη Χαμάς. Πρόκειται για τρεις Ισραηλινούς και έναν Νεπαλέζο φοιτητή, που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Με βάση το σχέδιο ειρήνευσης στη Γάζα, που προώθησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέφει τις σορούς 15 Παλαιστινίων για κάθε νεκρό όμηρο που του παραδίδει η Χαμάς.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα