Νιγηρία: Διαδικτυακό “τσουνάμι” διαμαρτυρίας για τη βία εναντίον των γυναικών

Νιγηρία: Διαδικτυακό “τσουνάμι” διαμαρτυρίας για τη βία εναντίον των γυναικών
Twitter διαμαρτυρίες για βία κατά των γυναικών στη Νιγηρία Youtube@SaharaTV

Στη Νιγηρία γίνονται "διαδηλώσεις" κατά της βίας μέσω διαδικτύου. Οι νέοι έχουν γεμίσει το twitter με μηνύματα οργής κατά της βίας των γυναικών. Γιατί αποφεύγουν τις διαμαρτυρίες στο δρόμο.

Στη Νιγηρία, όπου οι διαδηλώσεις στον δρόμο είναι σπάνιες και συχνά καταστέλλονται με τη βία, οι νέοι επιλέγουν το διαδίκτυο για να εκφράσουν την οργή τους για τη βία εναντίον των γυναικών. Ένα κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν και προσωπικότητες της χώρας.

#JusticeForUwa, #JusticeForJennifer, #JusticeForTina: αυτά τα hashtags εμφανίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια φορές στους ιστιότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Νιγηρίας τις τελευταίες ημέρες μετά τις καταγγελίες για βιασμούς ή φόνων νεαρών γυναικών.

Στην πολιτεία Καντόνα, η Τζένιφερ, μια 18χρονη κοπέλα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από πέντε άνδρες στα τέλη Απριλίου, αφού οι δράστες την παγίδευσαν μέσω Facebook.

Σε βίντεο εμφανίζονται οι συγγενείς της να προσπαθούν να τη συνεφέρουν ρίχνοντάς της νερό στο πρόσωπο.

“Οι οικογένειες των βιαστών θα θέλουν να ρυθμιστεί αυτό ατύπως”, δωροδοκώντας την αστυνομίας ή διάφορους άλλους, καταγγέλλουν. “Δεν θα ρωτήσουν καν πώς είναι η κοπέλα, το μόνο που θέλουν είναι να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση”.

Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε αφού το βίντεο μοιράστηκαν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου με το hashtag #JusticeForJenifer, δύο από τους φερόμενους βιαστές συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες μεταξύ άλλων και για βιασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Μοχάμεντ Τζαλίνγκε. “Τρεις άλλοι ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι”.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, “ένα εργαλείο”.

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές άλλες υποθέσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας φρίκη στη νεολαία της Νιγηρίας.

Η 16χρονη Τίνα Ε. έπεσε νεκρή από τα πυρά ενός αστυνομικού στη διάρκεια διαπληκτισμού μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενός οδηγού λεωφορείου που δεν σεβάστηκε την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο Λάγος, οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Την ίδια ημέρα η Βέρα Ογουάιλα Ομοζούμα (Ούβα), μια 22χρονη φοιτήτρια μικροβιολογίας στην πολιτεία Έντο, βρέθηκε νεκρή σε μια ευαγγελική εκκλησία, όπου άγνωστοι την είχαν χτυπήσει και βιάσει, σύμφωνα με τους συγγενείς της.

Το κίνημα #JusticeForUwa ξεκίνησε μία μπλόγκερ από την πολιτεία Έντο και έχει συγκεντρώσει ήδη τη στήριξη χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου, αναγκάζοντας την αστυνομία να ανακοινώσει ότι οι υπεύθυνοι για τον βιασμό και τον φόνο της κοπέλας “πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.

Ο κυβερνήτης Γκόντγουιν Ομπασέκι, που δέχθηκε την οικογένεια του θύματος χθες Δευτέρα το πρωί και “ζήτησε να ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για την πορεία των ερευνών”.

“Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο για να βάζουν στον τοίχο τους θεσμούς και την αστυνομία ή για να ενημερώνουν τους αξιωματούχους αυτής της χώρας για το τι συμβαίνει”, εξήγησε ο Σέγκουν Αγουοσάνια επικεφαλής της ισχυρής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που παρακολουθεί την αστυνομική βία “Social Intervention Advocacy Foundation, SIAF).

#ΈχουμεΚουραστεί

Το κίνημα, που αρχικά επικεντρωνόταν στη βία εναντίον των γυναικών, γρήγορα μετατράπηκε σε κίνημα γενικής αμφισβήτησης, στο οποίο πλέον συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες της Νιγηρίας, που συνήθως αποφεύγουν να εμπλέκονται στην πολιτική.

#ΈχουμεΚουραστεί από αυτούς τους συνεχείς φόνους, τα φορτηγά που ανατρέπονται στον δρόμο και σκοτώνουν αθώους (…) από τα μικρά κορίτσια που βιάζονται, από τα μικρά αγόρια που σκοτώνονται από την αστυνομία, έχουμε κουραστεί να βλέπουμε απόφοιτους πανεπιστημίου άνεργους”, έγραψε η ντίβα της αφροπόπ μουσικής Tiwa Sawage στο Twitter, όπου έχει 4 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ακολούθησαν ο Don Jazzy (4,6 εκατομμύρια ακόλουθοι), o Mr Eazy (1,5 εκατομμύριο ακόλουθοι) και 0 Rema (850.000 ακόλουθοι) οι οποίοι μοιράστηκαν το hashtag #ΕίμαστεΚουρασμένοι και #ΔικαιοσύνηΓιαΌλους, κάτι πρωτοφανές για τη μουσική σκηνή της Νιγηρίας.

“Η αμερικανική αστυνομία σκοτώνει τους Αφροαμερικανούς και η νιγηριανή αστυνομία του Νιγηριανούς”, κατήγγειλε ο Wizkid, ο πιο δημοφιλής εξ αυτών, με 6,5 εκατομμύρια ακόλουθους. “Ο Τραμπ και ο Μπουχάρι -ο Νιγηριανός πρόεδρος- είναι ίδιοι, με εξαίρεση ότι ο ένας χρησιμοποιεί το Twitter και ο άλλος όχι”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα