Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το χειρότερο GPS

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το χειρότερο GPS
O ανθρώπινος εγκέφαλος δεν θέτει ως προτεραιότητα την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά αυτή που κοιτάμε 'κατάματα' τον προορισμό μας. shutterstock

'Ερευνα που έκανε το ΜΙΤ αποκάλυψε το μοτίβο του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως περπατάμε στις πόλεις στις οποίες ζούμε και τους λόγους που επιλέγουμε διαδρομές που δεν είναι οι πιο σύντομες.

Τα δεδομένα που έδωσαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από 14.000 πεζών, έδειξαν πως οι άνθρωποι είμαστε τραγικοί ως προς τον υπολογισμό της συντομότερης διαδρομής στις πόλεις που ζούμε. Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα στοιχεία έδωσαν και το λόγο: το μυαλό μας θέλει να βλέπουμε την κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε, ακόμα και όταν δεν είναι η πιο αποτελεσματική για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Διεθνής ομάδα ερευνητών του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως pointiest path και πιστεύουν πως συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας θέτει ως προτεραιότητα άλλες αποστολές, εις βάρος της αποτελεσματικής μας πλοήγησης.

Φάνηκε να υπάρχει μια αντιστάθμιση που επιτρέπει στην υπολογιστική ισχύ του εγκεφάλου μας να χρησιμοποιείται για άλλα πράγματα. Πριν 300 χρόνια αυτό ήταν να αποφύγουμε ένα λιοντάρι. Τώρα είναι να αποφύγουμε ένα επικίνδυνο αυτοκίνητο” δήλωσε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός του Senseable City Laboratory του ΜΙΤ, Κάρλο Ράτι. Πρόσθεσε πως “η πλοήγηση με βάσει το διάνυσμα δεν παράγει την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά μια που είναι κοντά σε αυτήν και είναι απλό να την υπολογίσουμε”.

Ο κύριος Ράτι είχε σκεφτεί πως θα είχε ενδιαφέρον να γίνει αυτή η έρευνα, όταν ως φοιτητής του University of Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία, παρατήρησε πως πήγαινε στο κτίριο του τμήματος του από μια διαδρομή, ενώ γύριζε από αυτό στο δωμάτιο του από άλλη. Βάσει λογικής, η μια ήταν πιο σύντομη από την άλλη, αλλά υπήρχε ένα πρότυπο συμπεριφοράς. Έκτοτε εξελίχθηκε η τεχνολογία και πλέον υπάρχουν τα εργαλεία για τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου δεδομένων που αφορούν τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καθημερινά πάνω τους, συσκευή που παρακολουθεί τις κινήσεις τους “και αυτό γίνεται ο απόλυτος θησαυρούς για τους επιστήμονες που θέλουν να μάθουν τους λόγους που μας κάνουν να επιλέγουμε τις διαδρομές μας”.

Χρησιμοποιήθηκαν τα data περισσότερων από 14.000 πεζών, των οποίων καταγράφονταν οι συντεταγμένες του GPS όπως κινούνταν σε πόλεις όπως η Βοστώνη, η Μασαχουσέτη, το Σαν Φρανσίσκο και το Κέιμπριτζ, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Δηλαδή, μελετήθηκαν περισσότερες από 550.000 διαδρομές, αριθμός που επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μοτίβα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοτίβα που παρατηρήθηκαν ήταν ότι αντί να επιλέξουν οι πεζοί το πιο σύντομο μονοπάτι, στην συντριπτική πλειοψηφία διάλεγαν εκείνο που τους επέτρεπε να έχουν μπροστά τους τον προορισμό του -όσο περισσότερο μπορούσαν. Ακόμα και αν θα έφταναν πιο γρήγορα, αν έκαναν μια στροφή. Ακολούθησε η μελέτη των λόγων που έδιναν τις παράλογες αυτές διαδρομές και τότε επιβεβαιώθηκε πως οι πεζοί προτιμούσαν να έχουν τον προορισμό τους μπροστά στο πρόσωπο τους “αντί να υπολογίζουν τις ελάχιστες αποφάσεις. Προτιμούσαν να ελαχιστοποιήσουν τη γωνιακή μετατόπιση, ώστε να έχουν κατά μέτωπο τον προορισμό”. Και έτσι έγραψαν στη μελέτη τους πως “ο εγκέφαλος πλοηγείται, υπολογίζοντας διανύσματα -και όχι βάσει χαρτών όπως κάνει το GPS”. Και κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας με τις μηχανές “που ‘πηγαίνουν’ μόνο βάσει λογικής, κάνοντας ό,τι τους ‘λέει’ ο κώδικας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version