Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Γερμανία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

default image

Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος στον οποίο απαγορεύτηκε ο χαιρετισμός μέσω βιντεοκλήσης σε συγκέντρωση ομογενών της Τουρκίας στην Κολονία, απαντά στο Βερολίνο κατηγορώντας το για ενέργειες κατά της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφάσισε αργά το Σάββατο να επικυρώσει απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση απευθείας χαιρετισμού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προγραμματισμένη για την Κυριακή διαδήλωση στην Κολονία κατά της απόπειρας πραξικοπήματος. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας που έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια. Ο Ιμπραήμ Καλίν, σε δήλωση του την Κυριακή, σημείωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να απευθυνθεί στους Τούρκους που μένουν στη Γερμανία.

Στο κάλεσμα της Ένωσης των Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD), αναμένεται να ανταποκριθούν έως και 30.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία. Εκπρόσωποι όλων των τουρκικών πολιτικών κομμάτων έχει προγραμματιστεί να απευθύνουν χαιρετισμό ενώ αναμένεται να παραστούν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης καταγγέλλει εκπρόσωπος του Ερντογάν

“Είναι απαράδεκτο για τις αρχές, που υπήρξαν σιωπηρές απέναντι στις ενέργειες των τρομοκρατικών οργανώσεων στο παρελθόν, να προσπαθούν να αμαυρώσουν μια διαδήλωση για τη δημοκρατία σε έναν τόπο όπου μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή η βία” ανέφερε ο Καλίν, κάνοντας σαφή αναφορά στα τελευταία γεγονότα στη Γερμανία και τις ενέργειες των Ευρωπαίων γενικότερα.

Την ίδια ώρα πάντως,  έχουν προγραμματιστεί αντιδιαδηλώσεις, η μία εκ των οποίων από ακροδεξιούς Γερμανούς, στις οποίες εκτιμάται ότι θα δώσουν το παρών περίπου 1.500 άτομα, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στις αρχές, που βρίσκονται επί ποδός. Περίπου 2.700 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους για το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Απαράδεκτη η απόφαση, λέει ο επικεφαλής της Ένωσης

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοκρατών χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την απόφαση του δικαστηρίου, δηλώνοντας: “Δεν είναι αποδεκτή από νομικής πλευράς, η απόφαση αυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση”. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν από την πλευρά του έκανε λόγο για παραβίαση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι.

Να σημειωθεί ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο οποίο βρίσκεται η Κολονία, μένει περίπου το 1/3 των 3 εκατ. της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία, όπως σημειώνει η τουρκική Hurriyet, η απόσυρση του Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο, έπειτα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και από την άλλη το μπαράζ δηλώσεων της γερμανικής κυβέρνησης, την επαύριο του πραξικοπήματος αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν έχουν απομακρύνει Βερολίνο και Άγκυρα.

Η ένταση στην Τουρκία δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Γερμανία

Εξάλλου, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων. «Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Σταϊνμάιερ.

Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ επέκρινε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.) τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογαν: «Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογαν, εκφοβίζουν τους άλλους πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε. Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης». «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ ΚΑΙ HURRIYET

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα