Ο Ερντογάν στο Βερολίνο: Η δήλωση για το Ολοκαύτωμα και η “ντροπιαστική επίσκεψη”

Διαβάζεται σε 4'
Germany Turkey
Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν Όλαφ Σολτς 2023 Markus Schreiber/AP Photo

Ποικίλες αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο. Η “σκανδαλώδης ομιλία”, η “δειλία του Σολτς” και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, μετά από τρία χρόνια, μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται μάλλον αμφιλεγόμενη, κυρίως λόγω των επιθέσεων του στο Ισραήλ και των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Και αν η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις και στον γερμανικό Τύπο, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για “ντροπιαστική επίσκεψη”.

Άρθρο στη ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit αναφέρει πως “ως ισλαμιστής και απολυταρχικός, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μια μάλλον εργαλειακή σχέση με τη δημοκρατία”, υπενθυμίζοντας ότι “πρόσφατα χαρακτήρισε το Ισραήλ ‘τρομοκρατικό κράτος’ και την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, που θέλει να αφανίσει το Ισραήλ, ως ‘απελευθερωτικό οργάνωση'”.

“Στο Βερολίνο ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει αναλυτικά τις απόψεις του για τη Χαμάς. Και ο καγκελάριος Σολτς; Δεν εκφράζει αντιρρήσεις. Αυτό δεν είναι διπλωματία, αυτό είναι δειλία”, αναφέρεται σε άλλο σημείο.

“Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και αντιτίθεται ενεργά σε αυτό, δεν πρέπει να είναι εταίρος στη γερμανική πολιτική”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, ενώ ο πρόεδρος της Junge Union, Γιοχάνες Βίνκελ, πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ερντογάν ήταν απλώς ένα λάθος που θέτει υπό αμφισβήτηση το “ποτέ ξανά” των Γερμανών πολιτικών.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο επισημαίνει ότι “υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει εξελιχθεί στον δυσκολότερο, ίσως, σύμμαχο της Γερμανίας. Οι περίοδοι συνεργασίας εναλλάσσονται με εκείνες της αποξένωσης ή και της ανοιχτής αντιπαράθεσης. Ο ίδιος Ερντογάν που συνάπτει μία συμφωνία για τη μετανάστευση με την ΕΕ, αργότερα στέλνει αιτούντες άσυλο στα ελληνικά σύνορα. Δεν αποδέχεται τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά διαμεσολαβεί στην συμφωνία για τα σιτηρά και στέλνει όπλα στην Ουκρανία».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ωστόσο ότι η επιθυμία του Ερντογάν να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης κατά της Άγκυρας. “Το ότι η Τουρκία θέλει τώρα να αγοράσει Eurofighter, είναι μία ενδιαφέρουσα τροπή. Προφανώς αναζητεί διέξοδο, καθώς παραμένουν στάσιμες οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16. Αυτό προσφέρει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έναν μοχλό πίεσης για παραχωρήσεις σε πολλά ζητήματα, από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς επί του παρόντος η Αθήνα δεν είναι δύσκολος σύμμαχος”.

Προς τί όμως ο φόβος για το τι θα πει και αν θα το πει ο Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος“, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung, στο σχόλιό της: “Μία ανοιχτή κοινωνία θα πρέπει να ανέχεται το γεγονός ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά και εθνικά συμφραζόμενα. Κανείς δεν είναι λιγότερο ‘Γερμανός’ επειδή έχει αδυναμία στον Ερντογάν. Ή επειδή κυκλοφορεί στο Βερολίνο με παλαιστινιακή σημαία. Για τα ποινικά αδικήματα υπάρχει η Δικαιοσύνη. Σε αυτό ακριβώς οφείλει να διαφέρει η γερμανική Δημοκρατία από το περιορισμένης εμβέλειας κοσμοείδωλο ενός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας, την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο επικεντρώνεται στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Γερμανού καγκελάριου ότι η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ επειδή δεν κουβαλάει το βάρος του Ολοκαυτώματος.

Η φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Sabah, Turkiye, Hurriyet και Aksam προβάλλουν τις αναφορές Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως “Εμείς δεν έχουμε στο παρελθόν μας Ολοκαύτωμα”, “Όσοι χρωστούν στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλούν ελεύθερα” και ότι “Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας”. Περιβάλλουν μάλιστα τα δημοσιεύματά τους με επιθετικές αναφορές ότι έκανε τη δήλωση αυτή “κοιτάζοντας τον Σολτς στα μάτια”.

Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επέλεξε να προβάλει ως κεντρικό θέμα τα βίντεο και τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο “Τα εγγόνια του Γκέμπελς”, ενώ η Milliyet πιο μετρημένα αναφέρεται μεν στη δήλωση για το Ολοκαύτωμα κατά την επίσκεψη αλλά υποβαθμισμένα με κεντρικό τίτλο: “Σκληρό μήνυμα Ερντογάν στη Δύση από το Βερολίνο: Γιατί δεν βλέπετε τη Γάζα;”.

Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Cumhuriyet και Sozcu, δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα