Ο 'Οσκαρ Βάλντες νέος πρωθυπουργός του Περού

Peru's Prime Minister Salomon Lerner waves before the cabinet's first presentation to congress in Lima August 25, 2011. REUTERS/Pilar Olivares
Peru's Prime Minister Salomon Lerner waves before the cabinet's first presentation to congress in Lima August 25, 2011. REUTERS/Pilar Olivares REUTERS

Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα διόρισε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην αξιωματικό του στρατού Όσκαρ Βάλντες

Ο επιχειρηματίας Σάλομον Λέρνερ είχε παραιτηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από πρωθυπουργός με αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί στην κυβέρνηση του Ουμάλα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως απαιτεί ο νόμος.

Η κυβέρνηση του Περού έχει κλονιστεί από τις διαμαρτυρίες εναντίον ενός σχεδίου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα ορυχείο χρυσού.

Ο Ουμάλα έδωσε στο στρατό και την αστυνομία ειδικές εξουσίες για να τερματίσουν τα συλλαλητήρια που έκλεισαν δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία στην περιοχή Καχαμάρκα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Λέρνερ διαπραγματεύτηκε προσωπικά με τους ηγέτες των διαδηλωτών για ώρες αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα από τον πρόεδρο.

Ο Ουμάλα, πρώην αξιωματικός, κέρδισε την προεδρία τον Ιούνιο με την υπόσχεση να κατευθύνει περισσότερες κοινωνικές δαπάνες σε αγροτικές πόλεις προκειμένου να ηρεμήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους, την ίδια ώρα που διαβεβαίωνε τις επιχειρήσεις πως οι επενδύσεις τους θα είναι ασφαλείς στην απότομα ανερχόμενη περουβιανή οικονομία.

SHARE:

24Media Network