Ο Πούτιν τίμησε τον διπλό πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ

Ο Πούτιν τίμησε τον διπλό πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ

Ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον 90χρονο Βρετανό πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ. Διαβάστε την ιστορία του

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε για την προσφορά του στη Ρωσία τον βρετανό διπλό πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ, που γιορτάζει σήμερα τα 90α γενέθλιά του στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι ο ενενηντάχρονος είναι μέρος μιας "καταπληκτικής ομάδας ανδρών με δύναμη και θάρρος".

Ο Μπλέικ, που θεωρείται ήρωας στη Ρωσία και προδότης στη Βρετανία, είχε στρατολογηθεί από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1950 και έντεκα χρόνια αργότερα καταδικάστηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη σε 42 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία. Το 1966 δραπέτευσε από τη φυλακή και κατέφυγε στη Μόσχα όπου ζει έκτοτε.

Ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, απέτισε φόρο τιμής στον Μπλέικ: «Εσείς και οι συνάδελφοί σας συνεισφέρετε τα μέγιστα στην ειρήνη προασπιζόμενοι την ασφάλεια και τη στρατηγική ισότητα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην αντιπαλότητα μεταξύ της πρώην ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού (SVR) εξέδωσε μια ανακοίνωση με την ευκαιρία των σημερινών γενεθλίων του Μπλέικ με τίτλο: "Τα γενέθλια ενός θρύλου".

"Ο Τζορτζ Μπλέικ είναι ένας μυστικός πράκτορας και πολέμιος του φασισμού που συνέβαλε στην ασφάλεια της χώρας μας", ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ υπογράμμισε ότι ο διπλός αυτός πράκτορας έχει παρασημοφορηθεί πολλές φορές και έχει λάβει και το βραβείο του Τάγματος του Λένιν.

Εξάλλου ο Μπλέικ είχε αποκαλύψει στους Σοβιετικούς την ύπαρξη μιας σήραγγας στο Βερολίνο την οποία είχαν σκάψει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί για να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των σοβιετικών δυνάμεων.

SHARE:

24Media Network