Ο Πούτιν 'βλέπει' ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας παρά τη χαμηλή παραγωγικότητα

Ο Πούτιν 'βλέπει' ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας παρά τη χαμηλή παραγωγικότητα

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας σημείωσε αύξηση τον Ιανουάριο, ωστόσο τον ανησυχεί το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα

Η ρωσική οικονομία άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, αλλά και ανησυχητικές ενδείξεις, ανέφερε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Συνέδριο των Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε παράλληλα ότι το ΑΕΠ σημείωσε τον Ιανουάριο αύξηση της τάξεως του 0,8%.

«Αυτήν τη στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή. Άνοδο σημειώνει όπως όλοι γνωρίζουμε και η αγροτική οικονομία. Για την ακρίβεια μπορώ να πω ότι με βάση τους δείκτες του Ιανουαρίου, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 0,8%» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος ωστόσο στην ανοδική τάση που παρατηρείται στην ρωσική οικονομία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «ανησυχητική ένδειξη» το γεγονός ότι άρχισαν να αυξάνονται τα εισοδήματα χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα. «Αυτή είναι μια εντελώς ανησυχητική ένδειξη και κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Τι θέλω να πω; Ότι άρχισαν να αυξάνονται οι αποδοχές χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας. Αυτός είναι ένας ανησυχητικός παράγοντας, επειδή επιστρέφουμε σε εκείνη την κατάσταση που ήμασταν κάποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ενόψει τη συνεδρίασης της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στις 24 Μαρτίου που θα ασχοληθεί με την πολιτική των επιτοκίων, επεσήμανε και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου.

«Η μη τεκμηριωμένη, πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει στον πληθωρισμό, και να αποδυναμώσει το ρούβλι» είπε, προσθέτοντας ότι «η βιασύνη, μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, και στις επιχειρήσεις» (σ.σ.: Αυτήν τη στιγμή το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 10% και έχει ορισθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016).

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Μακίμ Ορέσκιν είχε δηλώσει, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει μια σταθερή ανάπτυξη και πως τον Ιανουάριο η δυναμική του ΑΕΠ, δεδομένης της χρονικής περιόδου ήταν θετική σε σχέση με εκείνη του Δεκεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2016 το ΑΕΠ της Ρωσίας σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,2% ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η καταγράφηκε ετήσια πτώση της τάξεως του 0,6%.

(Φωτογραφία: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στις 2 Μαΐου το τετ α τετ Μέρκελ - Πούτιν

Ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά ρωσικών S-400 η Τουρκία

Πούτιν: Θεωρούμε την Τουρκία τον σημαντικότερο εταίρο μας

SHARE: