Ο Σαρκοζί στο τιμόνι

default image

Ο Νικολά Σαρκοζί αναλαμβάνει επισήμως το μεσημέρι της Τετάρτης την προεδρία της Γαλλίας με στόχο την προώθηση ριζικών αλλαγών

Μετά από 12 χρόνια στην γαλλική προεδρία, ο 74χρονος Ζακ Σιράκ παραδίδει τη σκυτάλη στον 52χρονο Σαρκοζί. Εικοσιένας κανονιοβολισμοί θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της προεδρίας Σαρκοζί και θα ακολουθήσει η πρώτη ομιλία του, ως αρχηγού κράτους, στο προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στην Αψίδα του Θριάμβου για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Όπως είχε προαναγγελθεί, το απόγευμα της Τετάρτης ο Σαρκοζί θα μεταβεί στο Βερολίνο, προκειμένου να έχει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μια συμβολική επίσκεψη για τη σημασία που αποδίδει στις καλές γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Εκατοντάδες προσκεκλημένοι είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Σαρκοζί, η Σεσιλιά. Ο 74χρονος Σιράκ αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από μια συνομιλία 35 λεπτών που είχε με τον Σαρκοζί.Ο Σαρκοζί συνόδευσε τον Σιράκ ως την εξωτερική σκάλα της αυλής του μεγάρου. Οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια σε μια χειραψία και στη συνέχεια ο Σαρκοζί χειροκρότησε τον προκάτοχό του. Ο Σιράκ αναχώρησε με αυτοκίνητο από το μέγαρο των Ηλυσίων όπου πέρασε τα 12 τελευταία χρόνια υπό τα χειροκροτήματα του προσωπικού και ενός μικρού πλήθους που τον περίμενε απ’ έξω.
Η μεταβατική κυβέρνηση Τη σύσταση της κυβέρνησης που αναμένεται να οδηγήσει τη Γαλλία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί. Την πρωθυπουργία πιθανότατα θα αναλάβει ο στενός του συνεργάτης και πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης Φρανσουά Φιγιόν. Το 15μελές υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται προσωπικότητες όλων των πολιτικών χώρων, όπως το σοσιαλιστή πρώην υπουργό Μπερνάρ Κουσνέρ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν τουλάχιστον επτά γυναίκες .
Το μήνυμα του ΣιράκΣτο τελευταίο του διάγγελμα προς το γαλλικό λαό, ο Ζακ Σιράκ κάλεσε τους συμπατριώτες του να μείνουν “ενωμένοι και αλληλέγγυοι” τονίζοντας ότι παραδίδει τα καθήκοντά του στον Νικολά Σαρκοζί έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του και με μεγάλη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Γαλλίας. Στα θετικά της διακυβέρνησης Σιράκ καταλογίζονται η μείωση της ανεργίας-που έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών στη χώρα- και η άρνηση της Γαλλίας να υπερθεματίσει την αμερικανο-βρετανική επέμβαση στο Ιράκ.
Κρούσμα λογοκρισίας για την Πρώτη ΚυρίαΛίγες μέρες πριν αναλάβει επισήμως ο Νικολά Σαρκοζί την προεδρία της Γαλλίας, οι δημοσιογράφοι της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Ζουρνάλ Ντι Ντιμάνς καταγέλλουν “απαράδεκτη λογοκρισία” από πλευράς του ιδιοκτήτη. Ο Αρνό Λαγκαρντέρ δεν δημοσίευσε άρθρο για τη σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί, το οποίο έγραφε ότι η Σεσιλιά Σαρκοζί δεν ψήφισε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο εκδότης της εφημερίδας –που είναι στενός φίλος του νέου προέδρου – δέχθηκε τη στήριξη του διευθυντή, ο οποίος ανέφερε ότι δεν δημοσίευσε την είδηση επειδή ήταν ένα “προσωπικό θέμα” της νέας Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας. Η Ένωση των Γάλλων Δημοσιογράφων, πάντως, κάλεσε εκδότη και διευθυντή να εγγυηθούν την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα