Ο Ταγιάνι αφήνει ανοιχτή την πόρτα της Ένωσης για τους Βρετανούς

Ο Ταγιάνι αφήνει ανοιχτή την πόρτα της Ένωσης για τους Βρετανούς

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές της Βρετανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί θα γίνουν δεκτοί με ανοικτές αγκάλες, αν με το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στη χώρα στις 8 Ιουνίου δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να παραμείνει (στην ΕΕ), όλος ο κόσμος θα είναι υπέρ. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος», δήλωσε ο Ταγιάνι μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Η τελική απάντηση εξαρτάται από τις 27 χώρες μέλη, όμως όλος ο κόσμος θα ήταν υπέρ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος βρισκόταν την Πέμπτη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον απίθανο, καθώς η Μέι είχε διαβεβαιώσει όταν ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία του Brexit στα τέλη Μαρτίου ότι «δεν υπάρχει επιστροφή».

Παράλληλα ο Ταγιάνι εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν «τα ίδια δικαιώματα» πριν και μετά το Brexit.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το Brexit δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους», σημείωσε. «Για εμάς αυτό αποτελεί προτεραιότητα, είναι κόκκινη γραμμή», εξήγησε.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας προκήρυξε την Τρίτη πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 20 μονάδων στους Συντηρητικούς έναντι των Εργατικών.

(Φωτογραφία: AP Images/Olivier Matthys)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα