Οι άνθρωποι έφτασαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στην Αμερική

Οι άνθρωποι έφτασαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στην Αμερική
Αρχαιολογική ανασκαφή (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Ερευνητές μελέτησαν μενταγιόν από οστά βραδύποδα, καταλήγοντας στο συμπέρεσμα ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική νωρίτερα απ' ό,τι εκτιμούσαν οι γνωστές ως σήμερα, θεωρίες.

Έρευνα στη Νότια Αμερική έδειξε ότι άνθρωποι ζούσαν την ίδια περίοδο μαζί με το είδος των εξαφανισμένων γιγαντιαίων βραδυπόδων, ενισχύοντας τα δεδομένα ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική νωρίτερα από ότι θεωρούσαν οι ειδικοί, σύμφωνα με το AP.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ορισμένα μενταγιόν τα οποία φτιάχτηκαν από οστά βδραδυπόδων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκαλισμένα και προσεγμένα σχήματα και οι τρύπες στα στολίδια, ήταν έργο σκόπιμης χειροτεχνίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρονολόγιση των κοσμημάτων και των ιζημάτων που βρέθηκαν σε περιοχή της Βραζιλίας, έχουν ηλικία 25.000 με 27.000 ετών. Οι χρονολογικές αυτές εκτιμήσεις για τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην Αμερική, αφού μετανάστευσαν από την Αφρική και μετά από την Ευρασία, πάνε αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω, σε σύγκριση με προηγούμενες θεωρίες.

“Έχουμε καλά στοιχεία τώρα -μαζί με άλλες τοποθεσίες από τη Νότια και Βόρεια Αμερική- ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις ιδέες μας για τη μετανάστευση των ανθρώπων στην Αμερική”, δήλωσε η Mirian Liza Alves Forancelli Pacheco, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και αρχαιολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία.

Τα στολίδια ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια σε έναν προστατευμένο βράχο, που ονομάζεται Santa Elina, στην κεντρική Βραζιλία.

Η νέα ανάλυση, από ομάδα ερευνητών από την Βραζιλία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, δείχνει ότι τα έργα αυτά φτιάχτηκαν μέσα σε λίγες μέρες έως λίγα χρόνια μετά τον αφανισμό των ζώων αυτών και πριν την μετατροπή τους σε απολίθωμα. Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μενταγιόν δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια μετά τον αφανισμό των ζώων.

“Πιστεύουμε ότι ήταν προσωπικά αντικείμενα, πιθανώς για προσωπικό καλλωπισμό”, δήλωσε ο Thais Rabito Pansani, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και παλαιοντολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα