Οι Ευρωπαίοι το ξανασκέφτονται για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ένας μετά τον άλλο, Γερμανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ανάγκη χαλάρωσης, αν όχι άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την εξακολούθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία
- 19 Ιουνίου 2016 14:08
Αλλαγή κλίματος στο Βερολίνο αναφορικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα και τις κυρώσεις που έχουν τεθεί απέναντι στη ρωσική ομοσπονδία με αφορμή το θέμα της Κριμαίας. Αν και στις αρχές του Ιουνίου, ευρωπαϊκές πηγές ήθελαν τις κυρώσεις να παρατείνονται ως τις αρχές του 2017, μια δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ, ακολουθούμενη από τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας αλλάζει τα δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσει στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
“Οι κυρώσεις δεν αποτελούν τελική επιλογή. Αντίθετα πρέπει ν’ αποτελούν το κίνητρο για την αλλαγή συμπεριφοράς,” δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, σε δίκτυο τοπικών εφημερίδων της Γερμανίας.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποδείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ, αναφορικά με τον τερματισμό της πολεμικής περιπέτειας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι: “Μία προσέγγιση “όλα ή τίποτα” παρά το γεγονός ότι ακούγεται καλά, δεν προσφέρει τίποτα.”
Οι δηλώσεις του υπουργού, έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις της καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία δεν είναι αυτοσκοπός. Και η ίδια επανέλαβε ωστόσο πως το κλειδί για την άρση τους συνεχίζει να είναι η εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ