Οι φιλορωσικές απειλές του Τραμπ, τα πυρηνικά και το νέο Τρίγωνο της Βαϊμάρης

Διαβάζεται σε 5'
Γερμανικός στρατός
Γερμανικός στρατός AP Photo Martin Meissner

Η Ευρώπη προσπαθεί να προετοιμαστεί για πιθανή επαναφορά του Τραμπ στην εξουσία, την ώρα που ο ίδιος δείχνει να “ζεσταίνει” τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Το “αγκάθι” της Εσθονίας.

“Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για να προχωρήσει, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ”, δήλωσε στο Politico τη Δευτέρα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέροντας πως οι σχεδιασμοί πρέπει να αφορούν και τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Όλα αυτά υπό το βάρος της απειλής της επαναφοράς στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε φιλορωσικές θέσεις προκαλώντας νέα ανησυχία στην Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν διεκδικητής του προεδρικού θώκου, δήλωσε το Σάββατο πως θα “ενθάρρυνε” τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι της αμυντικής συμμαχίας, κάνοντας τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις αυτές ως “αποκρουστικές”.

Η κ. Μέτσολα δήλωσε πως η Ευρώπη “πρέπει να είναι έτοιμη να επωμιστεί την ευθύνη αν χρειαστεί, και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Η Ένωση δεν πρέπει να αμφιταλαντευτεί την ώρα που θα δούμε τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρέπει να σταθούμε δυνατοί”, είπε.

“Χρειαζόμαστε μια αμυντική ένωση και πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα”, ξεκαθάρισε.

Την ίδια θέση είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, αναφέροντας πως η Ένωση πρέπει να εξοπλιστεί και να αποδεχθεί τα αιτήματα της Γαλλίας, η οποία ζητά κοινή γραμμή για την πυρηνική αποτροπή.

Η Μέτσολα είπε πως η Ευρώπη πρέπει να “συμπληρώνει, όχι να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ”, τόνισε όμως πως η Ένωση πρέπει να “ενισχύσει την αμυντική μας βιομηχανία και να ασχοληθεί πρακτικά με τη στρατηγική μας αυτονομία”, όντας έτοιμη έναντι της Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε πως οι ευρωβουλευτές έχουν αιτηθεί και θα πιέσουν για “κοινές προμήθειες” και “ανάπτυξη όπλων” από την Ευρώπη μέσω ειδικού προϋπολογισμού.

Στο επίκεντρο η Εσθονία

Είναι χαρακτηριστικό πως η Μέτσολα είπε από την Εσθονία τη Δευτέρα, πως η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί του κόσμου, σε μια στιγμή που ο Πούτιν έβαλε σε λίστα “καταζητούμενων” την πρωθυπουργό της χώρας. Μαζί της “καταζητούνται” ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και ο υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Εσθονίας, η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάζεται για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας, με την Εσθονία στο επίκεντρο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της με τα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία καθώς και με τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, όλα αυτά τα κράτη “θωρακίζονται” με καταφύγια για να είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως έναντι των παραπάνω, ο Μακρόν ζήτησε τον περασμένο μήνα αμυντικά ομόλογα της ΕΕ – μια πρόταση που τώρα δείχνει να επιταχύνεται εκ των εξελίξεων.

Παρόλα αυτά, και εντός της ΕΕ υπάρχουν διχογνωμίες. Για παράδειγμα ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεν αποδέχεται ακόμη την προσφορά της Γαλλίας να συζητήσει μια πυρηνική άμυνα για την ΕΕ, ούτε μπαίνει σε συζητήσεις για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια τέτοια αμυντική δαπάνη εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και υπονομεύσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ. Ακόμη, κεντρικό ρόλο στην άμυνα της ΕΕ αναμένεται να έχει η Πολωνία, με τον Τουσκ να έχει συναντήσεις με τον Μακρόν. Η Πολωνία άλλωστε διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ατύπως, Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία, αναβιώνουν το Τρίγωνο της Βαϊμάρης, μία ευρεία συμμαχία των τριών χωρών που ξεκίνησε το 1991. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών αυτών κρατών.

“Η ιστορία αποδείχθηκε εξαιρετικά σκληρή και εκπληκτική. Πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε ότι η Πολωνία και η Γερμανία θα συνεργάζονταν στενά, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής επιθετικότητας”, είπε ενδεικτικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τουσκ και Μακρόν σημείωσαν ακόμη την ανάγκη για ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με το “βλέμμα” και στην Ουκρανία, που παραμένει εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή έλλειψη μελλοντικής στήριξης των ΗΠΑ και προς το Κίεβο. Προηγήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη νορβηγική τηλεόραση την Κυριακή, κατά τις οποίες υπογράμμισε πως “οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο”.

Απέναντι σε όλα αυτά η Ευρώπη θα βρει βεβαίως και την Κίνα, η οποία δήλωσε “απεριόριστη φιλία” με τη Ρωσία, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται τώρα να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερις κινεζικές οντότητες που εκτιμούν ότι βοηθούν το Κρεμλίνο να προμηθεύεται με ευρωπαϊκά αγαθά διπλής χρήσης (από χημικά μέχρι μη επανδρωμένα σκάφη). Ακόμη, ελέγχονται μία οντότητα στο Καζακστάν, μία στην Ταϊλάνδη, μία στην Τουρκία, μία στη Σρι Λάνκα, μία στην Ινδία και μία στη Σερβία, καθώς και 11 ακόμη οντότητες στην ίδια τη Ρωσία, για συνολικά 21 νέες προμήθειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα