Οι ΗΠΑ δεν επιβάλουν και πάλι εμπάργκο στην Κούβα

Event in memory of Fidel Castro, at the Revolution Square in Havana, Cuba on November 30, 2016. /      ,      , , 30  2016.
Event in memory of Fidel Castro, at the Revolution Square in Havana, Cuba on November 30, 2016. / , , , 30 2016. ANDREA BONETTI / SOOC / PM HANDO

Η Ουάσιγκτον θα "διατηρήσει" τις σχέσεις με την Αβάνα παρά τις "επιθέσεις" εναντίον διπλωματών

Οι ΗΠΑ θα «διατηρήσουν» τις «διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα» παρά τις «άγνωστης φύσης επιθέσεις» που προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε 21 εργαζόμενους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η απόσυρση που ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές του 50% και πλέον του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στοχεύει στο να «ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των διπλωματών» που θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες νέες «επιθέσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ρεξ Τίλερσον υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί «με δυναμικό τρόπο» προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια που οι διπλωμάτες νόσησαν αλλά και οι δράστες.

Βιαστική η απόφαση της Ουάσιγκτον

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακαλέσουν «το 50% και πλέον» του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Αβάνα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον διπλωματών είναι «βιαστική» και «θα βλάψει τις σχέσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κούβας, απάντησε σήμερα η κουβανική κυβέρνηση.

«Εκτιμάμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι βιαστική και θα επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, όπως μετέδωσε κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Βιδάλ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «η βούληση της Κούβας είναι να συνεχιστεί η ενεργής συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να μπορούμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία και την εμπλοκή των αμερικανικών αρχών».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η κουβανική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτήν την υπόθεση και σέβεται σχολαστικά τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Συνθήκη της Βιέννης (…)» που αφορά «την προστασία της ακεραιότητας των υπαλλήλων ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι» στη νήσο, «χωρίς καμία εξαίρεση, όπως και των οικογενειών τους».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το 60% του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Κούβα

'Ηχητικοί πράκτορες' οδηγούν στο κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα

Η Ουάσινγκτον αποσύρει μέρος του διπλωματικού της προσωπικού από την Κούβα

SHARE:

24Media Network