ΟΗΕ: “Η Ερυθραία προμηθεύει όπλα τους Σομαλούς αντάρτες”

default image

Την Ερυθραία ως τον κύριο προμηθευτή όπλων των ισλαμιστών ανταρτών στη Σομαλία “δέιχνει” έκθεση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλλει εκεί ο ΟΗΕ.

Η επιτροπή διαπίστωσε  ” καθαρή ανάμιξη” της κυβέρνησης της Ερυθραίας στην παραβίαση του εμπάργκο και συμπεραίνει ότι η Ερυθραία ” προσπάθησε σκόπιμα να κρύβει τις δραστηριότητές της και να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα“.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Αλι Μοχάμεντ Γκεντί, εκτίμησε ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι κάτι το καινούριο. ” Η Ερυθραία προμηθεύει όπλα (στους αντάρτες) εδώ και καιρό“, είπε.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Ασμάρα αντιδρά και διαψεύδει την έκθεση. ” Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι καινούριες και γνωρίζουμε από πού προέρχονται” ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας, Αλί Αμπντού και συνέχισε: ” Ο ΟΗΕ ενεργεί ως μεγάφωνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για ένα παραμύθι για να κοιμούνται τα παιδιά και θα αποδειχθεί και πάλι ότι είναι ψέμα. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας θα καλέσει τον ΟΗΕ ή τις ΗΠΑ να αποδείξουν όσα ισχυρίζονται“.

Κατά τον Αμπντού ” οι κατηγορίες αυτές αποτελούν το πρόσχημα για την εισβολή της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στη Σομαλία και τη σφαγή του σομαλικού λαού“, ενώ πρόσέθεσε ότι οι ΗΠΑ ” θέλουν να κρύψουν την αποτυχία της πολιτικής τους στη Σομαλία και στην ευρύτερη περιοχή“.

Η Σομαλία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 1991. Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου σημειώνονται συνεχώς επιθέσεις μετά την εκδίωξη, πριν από 7 μήνες, των Ισλαμικών Δικαστηρίων, που ήλεγχαν την περιοχή από τα μέσα του 2006.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα