ΟΗΕ: Ο Στάφαν ντε Μιστούρα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη Συρία

UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura listens during a news conference after his talks with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, in Moscow, Russia, Thursday, Dec. 21, 2017. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura listens during a news conference after his talks with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, in Moscow, Russia, Thursday, Dec. 21, 2017. (AP Photo/Ivan Sekretarev) AP

Την απόφαση χαιρέτησε η ρωσική κυβέρνηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα συμμετάσχει στη σύνοδο για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα παρά το μποϊκοτάζ της συνόδου από τη συριακή αντιπολίτευση, μια απόφαση που έσπευσε να χαιρετίσει η Μόσχα.

Ο Γκουτέρες «είναι σίγουρος για το γεγονός πως η σύνοδος του Σότσι θα είναι μια σημαντική συμβολή» στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

ADVERTISING

Έπειτα από έναν νέο άκαρπο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο Γκουτέρες έλαβε υπόψη τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα της συνόδου του Σότσι «θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλει, στη Γενεύη, στις ενδοσυριακές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διευκρίνισε.

Ως εκ τούτου ο Αντόνιο Γκουτέρες «αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποστολή αντιπροσώπου στη σύνοδο του Σότσι».

Η αντιπολίτευση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε χθες βράδυ στη Βιέννη ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο στο Σότσι, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 1.600.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί στη Βιέννη ο ένατος γύρος των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς να σημειωθεί πρόοδος προς την ειρήνη.

«Συμμερίζομαι την τεράστια απογοήτευση εκατομμυρίων Σύρων, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, για τη μη ύπαρξη πολιτικής διευθέτησης μέχρι σήμερα», παραδέχθηκε ο Στάφαν ντε Μιστούρα μετά το τέλος των συνομιλιών. Υπογράμμισε και πάλι πως κάθε «τελική συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο ΟΗΕ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «η Μόσχα υπογραμμίζει τη σημασία της δήλωσης» του Στάφαν ντε Μιστούρα και «χαιρετίζει την απόφαση» του Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τον επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία στο Σότσι.

Οι διαπραγματευτές στη Βιέννη «επέμειναν ιδιαίτερα στα προβλήματα μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι προετοιμασίες της συνόδου του συριακού εθνικού διαλόγου που προβλέπεται να διεξαχθεί στο Σότσι στις 29 και 30 Ιανουαρίου και οι ενδεχόμενες συνέπειές του αναφέρθηκαν επίσης σε λεπτομέρειες», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο.

«Στα σημεία αυτά, στο περιθώριο της συνάντησης της Βιέννης, επιτεύχθηκε μια αμοιβαία αντίληψη ανάμεσα στη ρωσική πλευρά και τους εκπροσώπους του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συριακή αντιπολίτευση είχε συνδέσει τη συμμετοχή της στη διάσκεψη στο Σότσι, που διοργανώνεται από τη Ρωσία με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν, με την πραγματοποίηση προόδου κατά τον γύρο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Ο ΟΗΕ και η αντιπολίτευση θέλουν την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 που εγκρίθηκε το 2015 και προβλέπει την έγκριση ενός νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

(Φωτογραφία: AP / Ivan Sekretarev)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή
SHARE:

24Media Network