Ολάντ: Δεχθήκαμε άνανδρη τρομοκρατική επίθεση. Η Γαλλία σε σοκ

default image

Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που έσπευσε στο σημείο της σφαγής στα γραφεία του του περιοδικού Charlie Hebdo

“Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας” κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έσπευσε στον τόπο τη σφαγής στα γραφεία του Charlie Hebdo.

“Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα”.

“Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ”, είπε.

“Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες”.

“Συγκαλώ στο προεδρικό μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις”. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει στο λαό της Γαλλίας κατά τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την “βαθιά του συγκίνηση” για το περιστατικό και μίλησε για μια “πράξη που ξεπερνά την ανθρώπινη συνείδηση”. “Η Γαλλία χτυπήθηκε στην καρδιά της, η δημοκρατία πρέπει να ενωθεί. Κάνω έκκληση σε όλους τους Γάλλους να συστήσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, της βαρβαρότητας και των δολοφόνων”.

Μιλώντας για το τρομοκρατικό χτύπημα η Μαρίν Λε Πεν ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας προέβη στην παρακάτω δήλωση: “Σήμερα, αν θέλετε, είναι η στιγμή να δείξουμε συμπόνια για τα θύματα, του αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες απέναντι σε αυτό που πρέπει να ονομάσουμε. Μια τρομοκρατική επίθεση, που έγινε από ακραίους ισλαμιστές”.

Μπαν Γκι-μουν: Μην πέσουμε στην παγίδα του διχασμού

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για “τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση” στα γραφεία της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε “σοκαρισμένος” από την επίθεση την οποία χαρακτήρισε “ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ”.

“Αυτή η φρικιαστική επίθεση είχε στόχο να διχάσει”, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτήν την παγίδα”, συμπλήρωσε.

Ο Μπαν Γκι-μουν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στα γαλλικά, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι επρόκειτο για “μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο στυλοβατών της δημοκρατίας”.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να στηρίξουμε με σθένος την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους”, κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει αργότερα σήμερα μια ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει επίσης την επίθεση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του Οργανισμού.

ΗΠΑ: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε “με τον εντονότερο τρόπο” την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

“Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή”, είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Κάμερον: Αποκρουστική η επίθεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την “αποκρουστική”, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

“Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου”, ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Α. Σαμαράς: “Οι Έλληνες, είμαστε αλληλέγγυοι”

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

ΣΥΡΙΖΑ: “Η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και την ισότητα”

Η βάρβαρη επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 12 άτομα, γεμίζει με θλίψη και οργή κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και την ισότητα, ενάντια στις αρχές του Διαφωτισμού, ενάντια στην ίδια την Ευρώπη και τους πολίτες της, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών, στο γαλλικό λαό.

Πάνος Καμμένος: Θα πρέπει να ενωθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα

«Θέλω να κάνω μία δήλωση συμπαράστασης στο γαλλικό λαό για το τρομοκρατικό κτύπημα που έγινε σήμερα στη Γαλλία και τη δολοφονία δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από φονταμενταλιστές ισλαμιστές μέσα στο κέντρο του Παρισιού. Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου, τη συμπαράσταση για την ελεύθερη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου, της γραφής και του Τύπου και να προειδοποιήσω ότι το σύνολο των ελεύθερων ανθρώπων θα πρέπει να ενωθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

ΠΑΣΟΚ: Προσθέτουμε τη φωνή μας σε αυτές των ευρωπαϊκών κρατών

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα από τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στη Γαλλία. Πρόκειται για επίθεση ενάντια στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Προσθέτουμε τη φωνή μας σε αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, κομμάτων, θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων που ομόθυμα καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση και καλούν στην αποφυγή της ταύτισης των τρομοκρατών δολοφόνων με το Ισλάμ.

Οι τρομοκράτες δεν θα κερδίσουν. Η Ευρώπη θα παραμείνει χώρος δημοκρατίας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Όσοι επενδύουν στο μίσος εντός ή εκτός Ελλάδας θα ηττηθούν.

ΔΗΜΑΡ: Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να ανεχθούν τη βαρβαρότητα του τυφλού φανατισμού

Η σημερινή πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού “Charlie Hebdo”, αποδεικνύει ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας και της μισαλλοδοξίας δεν είναι απλώς μια μακρινή απειλή. Φωλιάζει στις μητροπόλεις της Δύσης. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να ανεχθούν τη δολοφονική μανία και τη βαρβαρότητα του τυφλού φανατισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα