Όλες οι ανθελληνικές ατάκες του Χερτ Βίλντερς

Διαβάζεται σε 5'
O Geert Wilders
O Geert Wilders AP Photo Peter Dejong

Ο άκρως ανθελληνικός λόγος του Βίλντερς όπως έχει διατυπωθεί με συνέπεια από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Τα επιχειρήματα της ατζέντας του.

Άνετη εκλογική νίκη με 35 έδρες πέτυχε το ακροδεξιό ισλαμοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς (Geert Wilders) στην Ολλανδία, όπως δείχνουν τα exit poll, προκαλώντας πολιτικό “σεισμό” στην Ευρώπη συνολικά. Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς έμεινε στη δεύτερη θέση, ενώ το κεντροδεξιό VVD μένει τρίτο. Μένει φυσικά να δούμε αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που θεωρείται αρκετά αβέβαιο.

Η νίκη του Wilders έκανε αρκετούς να πανηγυρίσουν και στη δική μας χώρα, άτομα τα οποία εντάσσονται στους θιασώτες της αντιμεταναστευτικής – αντιευρωπαϊκή ατζέντας. Ο ακροδεξιός ηγέτης άλλωστε έχει δεσμευτεί πως θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, ενώ έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά τους Μαροκινούς ως “καθάρματα”. Αυτό που αγνοούν οι εν Ελλάδι θαυμαστές του όμως, είναι πως οι θέσεις του για τη χώρα μας δεν απέχουν πολύ από τα παραπάνω.

“Οι Έλληνες πίνουν ούζο και παίρνουν επιδόματα”

Το 2017 λοιπόν, ο ακροδεξιός Geert Wilders εξαπέλυε επίθεση κατά της Ελλάδας στα πλαίσια της λαϊκίστικης ρητορικής του. Τότε, ζητούσε από τον από τον Jeroen Dijsselbloem να μην πληρώσει “ούτε δεκάρα για το πηγάδι χωρίς πάτο με το όνομα Ελλάδα”.
Εκείνη την περίοδο το Eurogroup αποφάσιζε να εκταμιεύσει 8,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Ο Wilders, εμμένοντας στις στερεοτυπικές θέσεις εναντίον της χώρας μας, διατύπωνε την άποψη πως “οι Έλληνες εξαπατούν, ξοδεύουν τα χρήματα σε σουβλάκι και ούζο και μετά ζητούν δανεικά”.

Τότε είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, αναφέροντας μαζί με άλλους τρεις βουλευτές: “Συμμερίζεστε την άποψη που λέει ότι δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματά σας σε σουβλάκι και ούζο και στη συνέχεια να ζητάτε κοινωνικά επιδόματα; Αν ναι, πότε σκοπεύετε να πείτε στους Έλληνες ότι δεν θα ανταμείβονται άλλο πια για την απάτη και την εξαπάτηση τους; Αν όχι, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό στους Ολλανδούς, οι οποίοι μόλις και μετά βίας μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Σκοπεύετε να καταστήσετε σαφές προς την Ελλάδα ότι η Ολλανδία δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό το πηγάδι δίχως πάτο;”.

Είχε προσθέσει ακόμη πως “οι Έλληνες θα ξεχάσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις όταν λάβουν χρήματα”, ενώ είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως “junky” (πρεζόνι) της Ευρώπης, σε μια γλώσσα άκρως ρατσιστική και ανθελληνική.

Το 2011 είχε εμφανιστεί με “πλακάτ δραχμής” έξω από την ελληνική πρεσβεία, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Αλλά και το 2015 είχε επιτεθεί στον τότε πρωθυπουργό Mark Rutte, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να μην δώσει περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας. Έλεγε τότε πως “ο Rutte οδεύει δισεκατομμύρια για την Ελλάδα και τους αιτούντες άσυλο, αλλά πολλοί Ολλανδοί, πολλοί από τους οποίους είναι συνταξιούχοι, ζουν έξω στο κρύο”. Χαρακτήριζε δε τον Rutte ως “Πινόκιο”, λέγοντας πως θα “είχε χάσει τις εκλογές του 2012 αν παραδεχόταν πως σχεδίαζε να βοηθήσει την Ελλάδα”.

Σταθερά άλλωστε, υποστήριζε από το 2011, πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Απ’ όταν άρχισε δηλαδή η περίοδος της μνημονιακής κρίσης. “Να φύγουν και να μην πάει ούτε ένα ολλανδικό νόμισμα φόρου σε αυτούς”, έλεγε ενδεικτικά. 

Πόσο “Έλληνας πατριώτης” λοιπόν μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται κάποιος που χαίρεται με την επικράτηση ενός τύπου όπως ο εν λόγω;

Αντιμεταναστευτική και υπερεθνική ατζέντα

Η εμμονή του με τη χώρα μας φυσικά είχε να κάνει με το γεγονός πως η Ελλάδα επωμιζόταν από τότε το μεταναστευτικό βάρος, με την ολλανδική ακροδεξιά να πιέζει στο να μην δεχθεί η χώρα πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, η αναπαραγωγή εθνοτικών στερεοτύπων αποτελούσε και αποτελεί “γερό χαρτί” στη ρητορική του Wilders για χάρη μιας επίπλαστης “ολλανδικής ανωτερότητας”, στη γραμμή που κινούνται και άλλοι ακροδεξιοί εθνικολαϊκιστές ανά τον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Geert Wilders ίδρυσε το δικό του κόμμα μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Pim Fortuyn, ο οποίος είχε ανοίξει “μέτωπο” προς το Ισλάμ, σπάζοντας τη “μωβ συναίνεση”, τη συμφωνία δηλαδή της δεξιάς με την αριστερά στη χώρα σε ένα πολυπολιτισμικό δόγμα. Ο ίδιος είναι καθολικός, ινδονησιακής και νοτιοολλανδικής καταγωγής και κατάφερε να προσελκύσει τελικά μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων προτάσσοντας την αντιμεταναστευτική του ατζέντα, αλλά και επενδύοντας στις οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός για τον μέσο φορολογούμενο. Μετά τη νίκη του δήλωσε άλλωστε πως “το Ισλάμ μπορεί να περιμένει” για την ώρα, και πως πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η οικονομία.

Συνολικά πάντως το κόμμα του, PVV, προτείνει την αποκατάσταση των ελέγχων στα ολλανδικά σύνορα, την κράτηση και την απέλαση των παράτυπων μεταναστών, την απέλαση των Σύρων αιτούντων άσυλο και την επανεισαγωγή των αδειών εργασίας για τους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Παράλληλα, έχει “δεσμευτεί” πως θα κλείσει μουσουλμανικά σχολεία και τεμένη, προκαλώντας επιπρόσθετη ανησυχία στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ολλανδίας (πάνω από το 5% του συνολικού πληθυσμού).

Οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Wilders μετά τη διαφαινόμενη νίκη του, ήταν οι Όρμπαν και Λεπέν, πράγμα που φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο. “Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει, η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη”, τόνιζε χαρακτηριστικά η Λεπέν, δίνοντας τον τόνο για το ουσιαστικότερο διακύβευμα που πρέπει να απασχολεί αυτή τη στιγμή την Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα