Όλοι μαζί αποφασίζουν τον νέο πρόεδρο

default image

Οι ηγέτες των κομμάτων συσκέπτονται για να προτείνουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί  με τους ηγέτες των πολιτών κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να επιλέξουν από κοινού τον διάδοχο του Κρίστιαν Βουλφ ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή από το αξίωμά του.

Ο Βουλφ υπέβαλε την παραίτησή του αφού οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του για διαφθορά.

Η Μέρκελ, που είχε επιλέξει τον Βουλφ το 2010 για τη θέση του προέδρου, θα έχει συνομιλίες στην καγκελαρία με τους ηγέτες της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Φίλιπ Ρέσλερ. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται ότι θα είναι πολύωρες και η καγκελάριος θα παρουσιάσει τον υποψήφιο της κυβέρνησης στις αρχές της εβδομάδας, αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση φέρονται ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κλάους Τέπφερ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε και η πολιτικός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ. Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει προτείνει για την προεδρία των Γιοαχίμ Γκάουκ.

Τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας ασκεί προσωρινά ο Ζέεχοφερ, ως επικεφαλής της Άνω Βουλής (Μπούντεσρατ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα