Ολοκληρώνεται η Σύνοδος της G8

default image

Στη Μαύρη Ήπειρο στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ηγέτες της Ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων κρατών, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου

Έντονες ήταν οι πιέσεις προς τους ηγέτες της Ομάδας των 8 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου, κατά την οποία είχαν υποσχεθεί να διπλασιάσουν την οικονομική βοήθεια προς την Αφρική έως το 2010. 

Σε αυτό το κλίμα, η G8 ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αφρική για την καταπολέμηση του Aids, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Έγινε ένα βήμα μπροστά 
Πολύ ικανοποιημένη από τη συμφωνία για το κλίμα εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς περιλήφθηκε στο κείμενο η δέσμευση ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρότασή της για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αερίου έως το 2050. Η Ιαπωνία, που στηρίζει την πρόταση Μέρκελ, έκανε λόγο για σημαντική επιτυχία και κάλεσε την Ιαπωνία και την Κίνα να δώσουν τη μάχη ενάντια στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η Ομάδα των 8 συμφώνησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης μέχρι το 2009, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Να καθυστερήσει η απόφαση για Κόσοβο

Συζητώντας τις εξελίξεις για το Κόσοβο, οι ηγέτες των Οκτώ πλουσιότερων κρατών συμφώνησαν να καθυστερήσει για ένα χρονικό διάστημα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική λύση, όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή.

Ανάμεικτες αντιδράσεις 
Επαινετικά σχόλια επιφύλαξε στο μεγαλύτερο μέρος του ο γερμανικός Τύπος για το διαπραγματευτικό ταλέντο της καγκελαρίου. Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ αναφέρει ότι η θαυματουργή επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ υποχρέωσε σε υποχώρηση τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. «Η καγκελάριος έπαιξε χοντρά και κέρδισε» λέει η Τάγκεσπίγκελ, που χαρακτηρίζει τη συμφωνία πιο ουσιαστική από ό,τι αναμενόταν. Το κλίμα πάντως συνοψίζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς της Γερμανίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με βάση τις αυξημένες προσδοκίες για το κλίμα και τη σύνοδο του G8, η Άγκελα Μέρκελ απέτυχε. Με βάση το τί ήταν ρεαλιστικό να ελπίζει κάποιος, η καγκελάριος εξασφάλισε μια επιτυχία.

Στο πυρ το εξώτερο οι διαδηλωτές
Όσο είναι σε εξέλιξη η σύνοδος, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το Χέιλγκενταμ. Η γερμανική αστυνομία απέτρεψε την Παρασκευή την προσγείωση ενός αεροστάτου της Greenpeace, που είχε την επιγραφή «G8 -Δράση τώρα» και «Αποτύχατε». Την Πέμπτη, μέλη της ίδιας οργάνωσης χρησιμοποίησαν φουσκωτά σκάφη για να σπάσουν τη ζώνη αποκλεισμού και να πλησιάσουν από θαλάσσης το χώρο της συνόδου, αλλά τους αναχαίτισαν περιπολικά της γερμανικής ακτοφυλακής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα