Ουκρανή πιλότος απελευθερώνεται με εντολή Πούτιν, σε αντάλλαγμα για δύο Ρώσους πολίτες

default image

Κίεβο και Μόσχα έκαναν ένα βήμα πίσω το πρωί της Τετάρτης, απελευθερώνοντας κρατουμένους, δύο Ρώσους από τη μία και μία Ουκρανή πιλότο από την άλλη. Ο πόλεμος της προπαγάνδας ένθεν κακείθεν καλά κρατεί (pics+vid)

Χάρη απένειμε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανή Πιλότο Ναντίγια Σαβτσένκο, η οποία και είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια φυλάκισης, από ρωσικό δικαστήριο για συμβολή στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Σε αντάλλαγμα, το Κίεβο και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε στην απελευθέρωση δύο Ρώσων πολιτών, τους οποίους το Κίεβο κρατούσε για κατασκοπεία, γεγονός που εξακολουθεί να διαψεύδει το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανή, που η κυβέρνηση και τα ουκρανικά ΜΜΕ έχουν μετατρέψει σε ηρωίδα και σύμβολο της αντίστασης κατά της Ρωσίας, μετά τα γεγονότα της Κριμαίας, επέστρεψε στη χώρα σε πανηγυρικό κλίμα, ενώ ο πρόεδρος Ποροσένκο άδραξε την ευκαιρία να κάνει την παρακάτω δήλωση: “Ακριβώς όπως φέραμε πίσω την Ναντίγια, έτσι θα πάρουμε πίσω το Donbas (περιοχή στην ανατολική Ουκρανία) και την Κριμαία”.

Οι πληροφορίες για το ρόλο των πολιτών που απελευθερώθηκαν αντικρουόμενες, με τα δυτικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για την ηρωίδα Ουκρανή και τους κατασκόπους Ρώσους και τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα να αναφέρονται σε δύο πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας και μια καταδικασμένη για το θάνατο μεταξύ άλλων δύο Ρώσων δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης το 2014.

Η Σαβτσέκνο, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, φαίνεται πως συμμετείχε εθελοντικά σε χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια των Ρώσων αυτονομιστών το 2014, οι οποίοι και ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες κατά της εγκαθιδρυμένης με τις ευλογίες της Δύσης κυβέρνησης Ποροσένκο. Το Russia Today από την πλευρά του παραθέτει την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου που έκρινε την Ουκρανή ένοχο για το θάνατο των Ρώσων δημοσιογράφων Ιγκόρ Κορνελυούκ και Αντόν Βολοσίν στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και την παράνομη εισβολή σε ρωσικό έδαφος. Οι κατήγοροι ανέφεραν πως η Σαβτσένκο έδωσε συντεταγμένες για την επίθεση στο σημείο, όπου βρήκαν θάνατο οι δύο Ρώσοι, αλλά και Ουκρανοί πολίτες.


Από την πλευρά της η Ουκρανή δηλώνει αθώα, ενώ σηκώνει τους τόνους σε ότι αφορά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει να μάχεται ώσπου να επιστρέψουν όλοι οι κρατούμενοι Ουκρανοί, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατεχόμενη περιοχή στην Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της μάλιστα στη φυλακή, η Σαβτσένκο εκλέχτηκε βουλευτής στην ουκρανική βουλή. Αντίστοιχα και η Ευρώπη, επέλεξε να εκλέξει την πιλότο ως μέλος του Κοινβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο εκείνη παρέμενε κρατούμενη στις ρωσικές φυλακές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως αποφάσισε να απονείμει χάρη στην Ουκρανή, έπειτα από επικοινωνία με τους συγγενείς των θυμάτων, τη χήρα Κορνελυούκ και την αδερφή του Βολοσίν που ζητούσαν την απελευθέρωση της Σαβτσένκο. “Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θέση και την έκφραση ελπίδας που μια τέτοια απόφαση, παρακινούμενη από ανθρωπιστικά αισθήματα, θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης σε μια συγκεκριμένη ζώνη και θα συμβάλει στην αποφυγή παρόμοιων απαίσιων και άσκοπων απωλειών. Σας ευχαριστώ πολύ” δήλωσε ο Πούτιν στους συγγενείς των θανόντων.


Αν και δυτικά ΜΜΕ εστίασαν στην επιστροφή της Σαβτσένκο στο Κίεβο, τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά του παρουσίασαν τις συγκινητικές στιγμές, όταν οι δύο Ρώσοι έσμιξαν με τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες των δύο Ρώσων, δήλωναν στο Russia Today: “Τους αναμέναμε, ανησυχούσαμε πολύ και ελπίζαμε για την επιστροφή τους”.

Η κίνηση καλής θέλησης φαίνεται πως προέκυψε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ποροσένκο, αλλά και συνομιλίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Από τη μία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί διακαώς να επανασυστήσει την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για την άρση ή μη των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από την ΕΕ, αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας. Και από την άλλη, ο Πέτρο Ποροσένκο, τον οποίο η αντιπολίτευση, αλλά και το Κρεμλίνο κατηγορεί για δικτατορική συμπεριφορά, και το όνομα του εμφανίζεται στα Panama Papers και δείχνει αδυναμία (!!) να τιθασεύσει το πάρτι της διαφθοράς στη χώρα.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ RT.COM ΚΑΙ GUARDIAN

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα