Ουκρανία: Η Χερσώνα “βυθίστηκε” μετά την ανατίναξη του φράγματος – Συγκλονιστικά καρέ από την υδάτινη καταστροφή

Ουκρανία: Η Χερσώνα “βυθίστηκε” μετά την ανατίναξη του φράγματος – Συγκλονιστικά καρέ από την υδάτινη καταστροφή
Η πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Libkos

Η εκτενής καταστροφή στη Χερσώνα αποτελεί ""μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών" δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης.

Για “μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, που προκάλεσε η Ρωσία”, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (7/6) ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

“Το μεγαλύτερο κακό και η μελλοντική απειλή αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στη νότια Ουκρανία”, υπογράμμισε ο Σμιχάλ σε ομιλία του μέσω βίντεο σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο Σμιχάλ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή, την οποία το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” και “οικοκτονία”.

“Δεκάδες πόλεις και χωριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πόσιμο νερό, με την πρόσβαση σε νερό για την άρδευση, η οποία θα διακοπεί, προκαλώντας ξηρασία και πλήττοντας τις σοδειές”, γεγονός που “απειλεί και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια”, εκτίμησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Εξάλλου η καταστροφή του Καχόβκα σημαίνει ότι “τουλάχιστον 150 τόνοι λαδιού μηχανής θα πέσουν στον ποταμό (Δνείπερο), με τον κίνδυνο επιπλέον 300 τόνοι να διεισδύσουν”, απειλώντας “τη χλωρίδα και την πανίδα”, συνέχισε ο ίδιος.

Οι μαζικές απομακρύνσεις κατοίκων συνεχίζονταν σήμερα στη νότια Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος. Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους διορισμένους από τη Ρωσία αξιωματούχους.

Συγκλονιστικά καρέ από την πλημμυρισμένη Χερσώνα

Η πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Libkos

Η πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Libkos

Μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής στη Χερσώνα AP Photo/Libkos

Η κεντρική πλατεία της Nova Kakhovka , όπου σημειώθηκε η ανατίναξη του φράγματος (Russian-controlled administration of Kherson Region via AP)

Κάτοικοι απομακρύνονται από την πλημμυρισμένη πόλη της Χερσώνας AP Photo/Roman Hrytsyna

Κάτοικος της Χερσώνας εγκαταλείπει το σπίτι της, λόγω της πλημμύρας που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος AP Photo/Roman Hrytsyna

Ηλικιωμένη εγκαταλείπει το σπίτι της κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλημμυρισμένης Χερσώνας AP Photo/Roman Hrytsyna

Κάτοικοι της Χερσώνας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, λόγω της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε την περιοχή AP Photo/Roman Hrytsyna

Γυναίκα κλαίει κατά την επιχείρηση εκκένωσης στη Χερσώνα AP Photo/Roman Hrytsyna

Κάτοικος της πλημμυρισμένης Χερσώνας επιχειρεί να προσεγγίσει το σπίτι του AP Photo/Roman Hrytsyna

Γυναίκα στην πλημμυρισμένη Χερσώνα AP Photo/Evgeniy Maloletka

Λέκκας: 5 Καθοριστικές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα υπογραμμίζει τις πέντε καθοριστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που προκαλεί η ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωσή του:

“Η ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka στην Ουκρανία, αποτελεί μια καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα το φράγμα Hoba Kaxobka, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.

Οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

  1. Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του Ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50 περίπου χιλιομέτρων.
  2. Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  3. Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  4. Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
  5. Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως, είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα