Ουκρανία: Θέμα χρόνου η μεγάλη αντεπίθεση – Οι κινήσεις στο πεδίο της μάχης

Ουκρανία: Θέμα χρόνου η μεγάλη αντεπίθεση – Οι κινήσεις στο πεδίο της μάχης
Ουκρανικές δυνάμεις AP Photo/Kateryna Klochko

Με ταχύτατους ρυθμούς κινούνται οι ουκρανικές δυνάμεις, που προετοιμάχονται για τη μεγάλη αντεπίθεση, σε βάρος των ρωσικών. Οι προκλήσεις που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και τα "ατού" των δυνάμεων της Ρωσίας.

Η ρωσική εισβολή “μετρά” τουλάχιστον 14 μηνές και οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον, προετοιμάζονται για τη μεγάλη τους αντεπίθεση, τα σχέδια των οποίων βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Παραμένει άγνωστο ακόμη πότε θα γίνει, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αντεπίθεση αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό το σενάριο θα σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή στη σύγκρουση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα την εξαπολύσουν στο νότιο τμήμα της χώρας, πληροφορία που είχε γίνει γνωστή προ μηνών και ο ρωσικός στρατός είχε σχεδόν έξι μήνες για να προετοιμάσουν το έδαφος. Και το έκαναν.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την έκταση της ρωσικής άμυνας σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Στρώματα αντιαρματικών τάφρων, εμπόδια, ναρκοπέδια και χαρακώματα, είναι μόνο μερικά από τα “όπλα” των Ρώσων, προκειμένου να αντισταθούν στην αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν οικοδομήσει μια σύγχρονη, βαθιά απομονωμένη άμυνα”.

Η πρόκληση για τους Ουκρανούς θα είναι να παρακάμψουν ή να ξεπεράσουν τέτοια εμπόδια με ταχύτητα, δημιουργώντας μια ώθηση που θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις ρωσικές δυνάμεις.

Οι πρώτες ενέργειες των Ρώσων και τα εμπόδια

Οι πρώτες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την αντεπίθεση του Κιέβου, έγιναν μετά την αποχώρησή τους από τμήμα της Χερσώνας τον περασμένο Νοέμβριο. Ουσιαστικά, δημιούργησαν μια νέα αμυντική γραμμή που εκτείνεται σε αγροτικές περιοχές της νότιας Ουκρανίας.

Τέτοιες άμυνες, ωστόσο, είναι τόσο καλές όσο οι δυνάμεις που έχουν ανατεθεί σε κάθε τομέα. Από μόνες τους αποτελούν περιορισμένο εμπόδιο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι έχουν ωθήσει περισσότερες μονάδες στη νότια Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες έχουν αποκαλύψει μια μεγάλη ρωσική βάση στη βόρεια στη βόρεια Κριμαία, η οποία τον Φεβρουάριο ήταν γεμάτη πολεμικό εξοπλισμό. Ένα μήνα μετά, η ίδια βάση ήταν πολύ πιο άδεια (από εξοπλισμό), ενώ πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με το CNN, ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένη.

Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου AP Photo/Libkos


Παραμένει ασαφές το πού βρίσκεται ο εξοπλισμός, αλλά πιθανότατα στάλθηκε βόρεια για να ενισχύσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ακόμη κι αν η παραπάνω πληροφορία είναι αληθής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι Ρώσοι στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε κάθε τμήμα ενός τόσο μεγάλου μετώπου.

Θα είναι κρίσιμο για τους Ουκρανούς να διαταράξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού, να καταστρέψουν τις αποθήκες πυρομαχικών και να πλήξουν τις υποδομές καυσίμων πριν από την επίθεση. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση των αμυνόμενων στρατευμάτων.

Το κρίσιμο στοιχείο του “αιφνιδιασμού”

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι, σε αντίθεση με την ξαφνική αντεπίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου σε μεγάλο μέρος του Χαρκόβου, μπορεί να λείπει το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε οποιαδήποτε μεγαλύτερη αντεπίθεση.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Ζαπορίζια ισχυρίζονται ότι υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, επικεφαλής του “Εμείς Μαζί με τη Ρωσία” στη Ζαπορίζια δήλωσε ότι αρκετές νέες ουκρανικές ταξιαρχίες επρόκειτο να φτάσουν στην πρώτη γραμμή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

“Αυτές οι ταξιαρχίες μεταφέρονται στους υπάρχοντες 12.000 μαχητές στην περιοχή”, είπε ο Ρόγκοφ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Matthew Schmidt, αναπληρωτή καθηγητή εθνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του New Haven, είναι ότι η αντεπίθεση θα γίνει “σε επίπεδο μεραρχίας που θα μετατραπεί σε μια σειρά από εμπλοκές διμοιριών”.

Αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα βρεθούν σε τέλμα. Κάτι τέτοιο όμως, όπως πρόσθεσε ο Schmidt, μπορεί να αποτραπεί με γνώση των συνδυασμένων όπλων -η χρήση ποικίλων μέσων σε συντονισμό- θα είναι ζωτικής σημασίας.

“Επιτεθείτε σε αποθήκες ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν, καθαρίστε γρήγορα τις νάρκες, συντονίστε τα πυρά και την κίνηση από το επίπεδο της ταξιαρχίας έως το επίπεδο των διμοιριών”.

Το σενάριο ρωσικής αντεπίθεσης

Ένα από τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης άμυνας είναι η ικανότητα αντεπίθεσης. Η ικανότητα των Ρώσων να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά είναι αμφίβολη.

Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι επίλεκτες δυνάμεις όπως οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές υπέστησαν βαριές απώλειες στις αρχές της επίθεσης, από τις οποίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.

“Παρά τις τακτικές προσαρμογές που είδαμε από τους Ρώσους, δεν τους έχουμε δει ακόμη να επιτυγχάνουν επιχειρησιακή διάσπαση και εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του 2023”, δήλωσε στο CNN ο Mick Ryan, πρώην Αυστραλός στρατηγός που βρέθηκε και πρόσφατα στην Ουκρανία.

Αλλά οι Ρώσοι διατηρούν ένα σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, και αυτό θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για την επιβράδυνση της ουκρανικής προόδου.

Προκειμένου να αποφύγει την ουκρανική αεράμυνα, η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο όπλα “stand-off”, όπως οι βόμβες ολίσθησης 1,5 τόνου που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα γύρω από το Μπαχμούτ.

Ουκρανός στρατιώτης στην πόλη Μπαχμούτ AP Photo/Evgeniy Maloletka


“Αυτές όχι μόνο αυξάνουν τη βιωσιμότητα των αεροσκαφών εκτόξευσης, αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν”, λέει ο Mick Ryan.

Παρά την εφευρετικότητα και το μεγαλύτερο κίνητρο των Ουκρανών, αλλά και τις τεράστιες απώλειες των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής, οι πόροι της Μόσχας σε αυτή τη σύγκρουση είναι πολύ μεγαλύτεροι.

“Μακροπρόθεσμα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα δυσκολευτούν να ξεφύγουν από το καμίνι της φθοράς αυτού του χερσαίου πολέμου που επικεντρώνεται στο πυροβολικό”, δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός στον σύγχρονο πόλεμο με έδρα το Λονδίνο,

Και ακόμη κι αν καταφέρουν να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές και να φτάσουν στη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ, δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν δεν πρόκεται να αλλάξει τους στόχους του για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα