Παγιδευμένοι στην Αϊτή: Στους δρόμους του Cité Soleil δεν παίζεις

Παγιδευμένοι στην Αϊτή: Στους δρόμους του Cité Soleil δεν παίζεις
Παγιδευμένοι στην Αϊτή Pierre Fromentin/MSF

Στους δρόμους του Cité Soleil δεν παίζεις. Δεν επισκέπτεσαι φίλους, δεν κάνεις βόλτες. Βγαίνεις μόνο για ουσιαστικούς λόγους, για να πας στη δουλειά, στο σχολείο ή στο νοσοκομείο.

Η ένοπλη βία μαστίζει περιοχές της πρωτεύουσας της Αϊτής. Όταν ένα κοριτσάκι δέχεται πυρά από αδέσποτες σφαίρες, η οικογένειά του και η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή του. Η χειρουργός Federica Iezzi μοιράζεται την ιστορία της μικρής Mirlande.

Η Mirlande έρχεται από το Cité Soleil, μια από τις πιο ταραγμένες γειτονιές της πρωτεύουσας της Αϊτής, Port-au-Prince. Μας κοιτάζει με τα μαύρα της μάτια, που δείχνουν όλο τον φόβο ενός επτάχρονου κοριτσιού, που ξυπνά στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Βρισκόμαστε στο κέντρο έκτακτης ανάγκης για τραύματα και σοβαρά εγκαύματα Tabarre των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρωτεύουσα. Η Mirlande έχει μεταφερθεί εδώ ταξιδεύοντας στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Η οικογένειά της μας εξηγεί ότι επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο με τον πατέρα της όταν σφαίρες την χτύπησαν στα πόδια.

Και αυτή ήταν η στιγμή που ο κόσμος κατέρρευσε τόσο για την Mirlande όσο και για τους αγαπημένους της.

Παγιδευμένοι στην Αϊτή Pierre Fromentin/MSF

 

Οι κίνδυνοι

Στους δρόμους του Cité Soleil δεν παίζεις. Δεν επισκέπτεσαι φίλους, δεν κάνεις βόλτες.

Βγαίνεις μόνο για ουσιαστικούς λόγους, για να πας στη δουλειά, στο σχολείο ή στο νοσοκομείο. Παίρνεις μεγάλα ρίσκα όταν το κάνεις.

Εκτός από τις αδέσποτες σφαίρες, υπάρχει, για παράδειγμα, ο κίνδυνος της φωτιάς: ένα επικίνδυνο παιχνίδι που χρησιμοποιείται από μέλη ένοπλων ομάδων για να εκφοβίζουν και να τιμωρούν αδιάκριτα άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Το νοσοκομείο μας προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα εγκαυμάτων, αλλά παρόλα αυτά, η ζημιά είναι συχνά ανεπανόρθωτη και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τα τραύματά τους. Για τους ασθενείς που επιβιώνουν από σοβαρά εγκαύματα, η επανένταξη στην κοινότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο αντίκτυπος της βίας

Η Αϊτή είναι μία χώρα με πλούσια πολιτική και πολιτιστική ιστορία. Ήταν η πρώτη ανεξάρτητη μαύρη δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή. Αλλά οι Αϊτινοί έχουν αντιμετωπίσει δεκαετίες πολιτικής αστάθειας, βίας και επίμονης φτώχειας, και σήμερα πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν την Αϊτή ως χώρα σε κρίση.

Η Αϊτή είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και φτωχότερες χώρες στο δυτικό ημισφαίριο. Η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη είναι απρόσιτη για την πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και για τη μεταφορά τους σε μια ιατρική μονάδα. Οι άνθρωποι στις πιο φτωχές περιοχές αγωνίζονται να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τροφή, καθαρό νερό και στέγη.

Για τους κατοίκους μαχόμενων περιοχών όπως το Martissant, το Cité Soleil, το Carrefour και το Croix-des-Bouquets, η βία έχει γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σοβαρά την πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη.

Ολόκληρες γειτονιές εγκλωβίζονται από πυρκαγιές και οδοφράγματα που εμποδίζουν την κίνηση οχημάτων και ασθενοφόρων.

Καθώς η βία εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερες περιοχές της πρωτεύουσας, οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να φτάσουν σε ορισμένες γειτονιές του Port-au-Prince.

Παγιδευμένοι στην Αϊτή Pierre Fromentin/MSF

 

Μετακίνηση

Οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων συμμοριών έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μερικές φορές αυτό είναι προσωρινό: οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε οικογένειες υποδοχής και περιμένουν να εκτονωθεί η βία.

Ωστόσο, για άλλους, είναι πιο μόνιμο. Αν έχουν τα οικονομικά μέσα θα βρουν αλλού εναλλακτική στέγαση, διαφορετικά καταλήγουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά κακές.

Οι συνάδελφοί μου μου λένε ότι πολλοί Αϊτινοί ονειρεύονται να φύγουν από τη χώρα.

Σωτήρια χειρουργική επέμβαση

Αυτή η βία θα είχε στοιχίσει τη ζωή της Mirlande σήμερα αν δεν είχε μεταφερθεί εγκαίρως στο χειρουργείο κάτω από το ανήσυχο, στοργικό βλέμμα του πατέρα της.

Τα πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος είναι συχνά ανελέητα. Εύκολο στη χρήση, ακριβές, αποτελεσματικό, οι σφαίρες εκρήγνυνται στο σώμα. Η εξαγωγή κάθε θραύσματος μπορεί να είναι μια εξαντλητική εργασία για τη χειρουργική ομάδα.

Όλα τα χειρουργεία είναι κατειλημμένα. Δίπλα στην Mirlande αρκετοί άλλοι ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Αντιμετωπίζοντας την εξάντληση, την παραίτηση και τον τρόμο, οι ιατρικές ομάδες εργάζονται ακούραστα.

Η Mirlande είναι τυχερή: θα επιβιώσει.

Τα πρώτα βήματα

Τελικά μεταφέρεται από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στον θάλαμο, αλλά ο φόβος ότι δεν μπορεί να περπατήσει ξανά ή ίσως η ανησυχία ότι θα επιστρέψει σε ένα σπίτι που δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής, συνεχίζει να τη βασανίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο. Μόνο όταν, μετά από μέρες δακρύων, κατέβασε τα πόδια της στο πάτωμα και έκανε διστακτικά τα πρώτα της βήματα, μας χάρισε το πρώτο της χαμόγελο.

Σήκωσε το βλέμμα της, μπερδεμένη και λίγο έκπληκτη, και αναζήτησε το ζεστό βλέμμα του πατέρα της, καθώς περπατούσε αργά στον διάδρομο.

Καθώς την παρακολουθώ, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν το νοσοκομείο μας δεν ήταν εδώ. Πού θα είχε πάει η Mirlande; Το Tabarre είναι η μόνη δομή στην περιοχή που μπορεί να προσφέρει το επίπεδο φροντίδας που χρειαζόταν η Mirlande. Και σε ένα μέρος τόσο ρημαγμένο από βία όπως το Port-au-Prince, ένα νοσοκομείο μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι χωρίς πόσιμο νερό, φαγητό ή ιατρική περίθαλψη σε μια απομονωμένη περιοχή της συνοικίας Cité Soleil, εκεί όπου ζει και η Mirlande, καθώς ένοπλες ομάδες μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ένοπλες ομάδες να προστατέψουν τους αμάχους και να αφήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια να μπει στην περιοχή, ενώ ζητούν και από άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες του λαού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα