Γραμμή αδιαλλαξίας από το διαπραγματευτή των Σκοπίων

Matthew Nimetz, the United Nations mediator in a name dispute between Macedonia and Greece, left, accompanied by Vasko Naumovski, the new Macedonian appointed negotiator in the talks of the name dispute, right, walks out of the Foreign Ministry building in Skopje, Macedonia, Tuesday, July 29, 2014. Nimetz arrived in Skopje in another try to move Skopje and Athens closer to solving the decade long dispute over the name Macedonia. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Matthew Nimetz, the United Nations mediator in a name dispute between Macedonia and Greece, left, accompanied by Vasko Naumovski, the new Macedonian appointed negotiator in the talks of the name dispute, right, walks out of the Foreign Ministry building in Skopje, Macedonia, Tuesday, July 29, 2014. Nimetz arrived in Skopje in another try to move Skopje and Athens closer to solving the decade long dispute over the name Macedonia. (AP Photo/Boris Grdanoski) AP

"Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση, η χώρα μας έχει όνομα, 'Δημοκρατία της Μακεδονίας΄", δήλωσε ο Ναουμόφσκι, που θεωρείται όμως άνθρωπος του Γκρουέφσκι

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποιος όμως θεωρείται άνθρωπος του προηγούμενου προέδρου των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφσκι, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

ADVERTISING

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

(Φωτό: AP Photo/Boris Grdanoski)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκοπιανό: Στηρίζει την Ελλάδα για λύση ο Μπορίσοφ

Νίμιτς για Σκοπιανό: Ονομασία στη σφαίρα του ρεαλισμού

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ντιμιτρόφ: Ζητά 'εθνική ταυτότητα', δημοψήφισμα και χρήση του όρου 'Μακεδονία'

SHARE:

24Media Network