Πανωλεθρία για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

default image

Ο συνασπισμός του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο 'Αμπε έχασε σχεδόν το ήμισυ των εδρών που κατείχε, κατά τις εκλογές για την Άνω Βουλή της Γερουσίας

Ο συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο ‘Αμπε έχασε σχεδόν το ήμισυ των εδρών που κατείχε, κατά τις εκλογές για την Άνω Βουλή της Γερουσίας που διεξήχθησαν την Κυριακή, σε ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της ιαπωνικής δεξιάς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του ‘Αμπε και του εταίρου του, το μικρό βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο αποσπούν και τα δύο μαζί 46 από τις 121 έδρες Οι Ιάπωνες κλήθηκαν την Κυριακή να ψηφίσουν για την ανανέωση της θητείας του ήμισυ των 242 γερουσιαστών.

Το PLD και το Κομέιτο έπρεπε να διατηρήσουν τουλάχιστον 64 έδρες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της γερουσίας. Το πανίσχυρο PLD του ‘Αμπε που κυβερνά  τουλάχιστον μισό αιώνα, απέσπασε μόλις 37 έδρες (έναντι 64 που είχε πριν από την ψηφοφορία), καταγράφοντας ιστορική ήττα. Είναι η πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του το 1955 που το PLD δεν είναι το ισχυρότερο κόμμα σε ένα από τα δύο μεγάλα Σώματα του ιαπωνικού κοινοβουλίου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων). Πρέπει ν’ ανατρέξει κανείς στο 1989 για να βρεί μια τόσο κακή επίδοση του PLD σε εκλογές για τη Γερουσία. 

Ωστόσο η νίκη είναι επίσης ιστορική για τους κεντρώους του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (PDJ), η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης που ουσιαστικά διπλασιάζει σε 60 τις έδρες της. Είναι η πρώτη φορά που το PDJ, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 έχει την πλειοψηφία σε ένα από τα δύο Σώματα του κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PCJ) χάνει δύο έδρες και οι Σοσιαλιστές μία έδρα, επιβεβαιώνοντας σημαντική απώλεια στη δύναμη της ιαπωνικής δεξιάς. 

Η δομή της κυβέρνησης στην Ιαπωνία βασίζεται στη Δίαιτα (νομοθετικός κλάδος) που αποτελείται από τις 480 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) και τις 242 έδρες της Γερουσίας (Άνω Βουλή). Ο εκτελεστικός κλάδος αποτελείται από το υπουργικό συμβούλιο, που έχει τη δομή ενός κοινοβουλευτικού υπουργικού συστήματος. Υπάρχουν 12 υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες που τελούν υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού. Η δικαστική εξουσία έχει εκχωρηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε ανώτερα δικαστήρια, καθώς και σε τοπικά και άλλα κατώτερα δικαστήρια.

Ανασχηματισμός, η απάντηση του Σίνζο Άμπε

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τη μεγάλη ήττα που υπέστη ο συνασπισμός του στις εκλογές. Δεσμεύτηκε όμως να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. 

“Είναι ένα κακό αποτέλεσμα. Δεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία με σοβαρότητα και ειλικρίνεια”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. “Ωστόσο θέλω να εκπληρώσω τη δέσμευσή μου, να συνεχίσω την αποστολή μου για την οικοδόμηση ενός νέου κράτους και να εργαστώ για τις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε. 

Ο ‘Αμπε δεσμεύτηκε να ανανεώσει τα μέλη της κυβέρνησή του, που έχει στιγματιστεί από σειρά σκανδάλων και λαθών από τότε που ο ίδιος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από 10 μήνες. “Ανήκει στην αρμοδιότητά μου να διορίζω υπουργούς και οι ψηφοφόροι ζήτησαν ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα”, παραδέχτηκε.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα