Πάπας Φραγκίσκος: "Δίκαιη και ειρηνική λύση" στη Βενεζουέλα

Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος AP

Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για να ξεπεραστεί η κρίση, ζήτησε ο Ποντιφικας, λαμβάνοντας εμμέσως θέση για την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η Βενεζουέλα.

O Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να υπάρξει "δίκαιη και ειρηνική λύση" στην κρίση στη Βενεζουέλα, ενώ η χώρα βυθίζεται σε νέα κρίση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

"Απέναντι στη σοβαρή κατάσταση που περνά η χώρα, ζητώ από τον Κύριο να βρεθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να ξεπεραστεί η κρίση", δήλωσε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στον Παναμά.

"Ο Ποντίφικας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και όπως αυτή εξελίσσεται στη Βενεζουέλα. Προσεύχεται για τα θύματα και για όλο τον λαό της χώρας. Στηρίζει όλες τις προσπάθειες που θα βοηθήσουν να σωθεί ο λαός από περαιτέρω δεινά", είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Αλεσάντρο Τζιζότι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το διεθνές τελεσίγραφο για προκήρυξη εκλογών εντός οκτώ ημερών και δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το Σύνταγμα όταν αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος. Μια εβδομάδα κινητοποιήσεων στη χώρα στοίχισε τη ζωή 29 ανθρώπων και οδήγησε σε 350 και πλέον συλλήψεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, πνευματικός ηγέτης 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών παγκοσμίως, έχει περισσότερα από 44 εκατομμύρια ακολούθους συνολικά στους λογαριασμούς του στο Twitter σε εννέα γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, πορτογαλικά, αραβικά, ιταλικά, γαλλικά, πολωνικά και λατινικά).

Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Κολομβία μετά την επίθεση της 17ης Ιανουαρίου σε αστυνομική σχολή στη Μπογκοτά, καταγγέλλοντας το "μίσος της τρομοκρατίας".

Την ευθύνη για την επίθεση --που άφησε πίσω της 20 νεκρούς-- ανέλαβαν οι αντάρτες της οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός.

Επιπλέον, καταδίκασε τη διπλή βομβιστική επίθεση σε καθεδρικό ναό των Φιλιππίνων σήμερα από την οποία τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο Ποντίφικας εξέφρασε την "έντονη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση, τη βίαιη αυτή ενέργεια που προκαλεί περισσότερο πένθος στη χριστιανική κοινότητα. Προσεύχομαι για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Είθε ο Κύριος να μεταβάλλει την καρδιά αυτών που τη διέπραξαν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο βιογράφος του Αλιέντε στηρίζει τον Μαδούρο: Είναι νόμιμα εκλεγμένος

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει το "τελεσίγραφο" για εκλογές

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με στελέχη του Μαδούρο

SHARE: