Paradise Papers: Η Τερέζα Μέι δεν δεσμεύεται για μητρώο off-shore εταιρειών

Paradise Papers: Η Τερέζα Μέι δεν δεσμεύεται για μητρώο off-shore εταιρειών
Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the annual Confederation of British Industry annual conference in London Monday Nov. 6, 2017. May is calling for a new "culture of respect" in public life amid spreading allegations of sexual harassment and abuse in British politics. The scandal has already triggered the resignation of the country's defense secretary, an investigation of May's deputy and the suspension by their parties of several Conservative and Labour lawmakers.(John Stillwell/PA via AP) AP

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται δημιουργούν μεγαλύτερη διαφάνεια

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε, υπό το φως των αποκαλύψεων των Paradise Papers, να δεσμευθεί για τη δημιουργία δημοσίου μητρώου ιδιοκτησίας υπεράκτιων εταιρειών. Αντίθετα, αρκέστηκε να δηλώσει πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ήδη προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι εκατομμύρια λιρών από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας Ελισσάβετ, επενδύθηκαν σε fund στα νησιά Cayman αλλά και ότι ο συντηρητικός πολιτικός χορηγός Λόρδος Άσκροφτ χρησιμοποίησε ένα υπεράκτιο καταπίστευμα για να διαφυλάξει περιουσιακά του στοιχεία.

Ερωτηθείσα στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσποδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) εάν θα ολοκληρώσει το έργο του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον δημιουργώντας ένα νέο πιο “διαφανές” μητρώο, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά τις μεταρρυθμίσεις:

“Συνεχίζουμε το έργο που ξεκίνησε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Και το ξεκίνησε όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για τη διεθνή σκηνή και αυτό είναι σημαντικό”, τόνισε.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, η ανεξάρτητη αρχή εσόδων παρουσίασε αύξηση κατά 160 εκατ. λίρες από το 2010, στα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος.

“Εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις χώρες της Κοινοπολιτείας και θα συνεχίσουμε”.

“Η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων έχει ήδη πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για εταιρείες-κελύφη, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους. Θέλουμε όλοι να πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί”.

Τη Δευτέρα, οι Εργατικοί ζήτησαν λεπτομερή αναφορά των φορολογικών δεδομένων, τονίζοντας ότι τα Paradise Papers έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τους πολύ πλούσιους και διαφορετικοί για τους υπόλοιπους, σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των φόρων.

Κατά την περίοδο που η κυβέρνηση Κάμερον επιχειρούσε να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή, είχε δεχθεί πιέσεις προκειμένου να αναγκάσει τις υπερπόντιες κτήσεις να εισάγουν κεντρικά δημόσια μητρώα ιδιοκτητών εταιρειών και αν δεν το έπρατταν να αναλάμβαναν δράση οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες.

Ο Βινς Κέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην υπουργός Επιχειρήσεων, δήλωσε σήμερα, ότι ο Κάμερον είχε απορρίψει την ιδέα να αναγκάσει σε δράση τις υπερπόντιες κτήσεις, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ήταν θετικός απέναντι στην ιδέα ενός μητρώου στις περιοχές αυτές, προκειμένου να περιορίσει τους φορολογικούς παραδείσους που λειτουργούσαν υπό βρετανική σημαία.

“Όταν οι κυβερνήσεις των κτήσεων δήλωσαν κατά την διάρκεια επίσκεψής τους στο Λονδίνο ότι διαφωνούν με αυτή τη λογική, ο Κάμερον έκανε πίσω”, δήλωσε ο Κέιμπλ. “Με δεδομένες αυτές τις αποκαλύψεις περιλαμβανομένων των ειδήσεων ότι χορηγοί των Συντηρητικών επωφελήθηκαν τέτοιων συμφωνιών, χρειαζόμαστε μία εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο επιτροπή για να ερευνήσει πλήρως ποιος αποφάσισε τι και γιατί”.

“Συγκεκριμένα”, δήλωσε, “χρειαζόμαστε την δημοσίευση όλων των κυβερνητικών εγγράφων που αφορούν στην απόφαση να μην πιέσουμε τους φορολογικούς παραδείσους. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την δημόσια εμπιστοσύνη στο φορολογικό σύστημα”.

Πηγή: Theguardian Φωτογραφία:John Stillwell/PA via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα