Νέα στοιχεία ‘στον αέρα’ από την Offshore Leaks

Νέα στοιχεία ‘στον αέρα’ από την Offshore Leaks

Τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων αφορούν σε υπεράκτιες με μητρώα στις νήσους Κουκ, τη Σαμόα και αλλού

Νέα στοιχεία από τα Paradise Papers απελευθερώνονται σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος στην βάση δεδομένων Offshore Leaks της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (offshoreleaks.icij.org). Τα «φρέσκα» δεδομένα αφορούν υπεράκτιες εταιρείες που εντοπίζονται στα εταιρικά μητρώα στις Νήσους Κουκ, τη Σαμόα και τη Μάλτα – συνολικά πάνω από 85.000 νομικά πρόσωπα και περισσότερα από 110.000 συνδεδεμένα φυσικά πρόσωπα εντάσσονται στην βάση δεδομένων.

Με την προσθήκη των νέων στοιχείων ο αριθμός των τραστ, funds και εταιρειών που φιλοξενούνται πλέον στην διεύθυνση offshoreleaks.icij.org και μπορούν να διερευνήσουν οι χρήστες του Ίντερνετ φτάνει τις 785.000, ενώ υπάρχουν στοιχεία και για 720.000 συνδεδεμένα πρόσωπα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) δημοσίευσε στοιχεία από την δικηγορική εταιρία Appleby που έχει τα κεντρικά γραφεία της στις Βερμούδες. Τα στοιχεία της Appleby περιέχουν πληροφορίες για offshore που ήταν ή είναι καταχωρημένες σε περισσότερες από 30 υπεράκτιες δικαιοδοσίες και καλύπτουν χρονικό διάστημα από την δεκαετία του 1960 έως και το 2014. Ένα μήνα αργότερα, το ICIJ δημοσίευσε πρόσθετες πληροφορίες από εταιρικά μητρώα τεσσάρων φορολογικών παραδείσων: τα Μπαρμπέιντος, τις Μπαχάμες, την Αρούμπα και το Νέβις.

Τα νέα δεδομένα που προέρχονται από τα εταιρικά μητρώα των Νήσων Κουκ, της Σαμόας και της Μάλτας ισχύουν μέχρι το τέλος του 2016. Οι συγκεκριμένες χώρες σύμφωνα με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, κατέχουν υψηλές θέσεις όσον αφορά τον δείκτη μυστικότητας ή τον δείκτη που συνδυάζει το οικονομικό αποτύπωμα μίας χώρας με τη διαφάνεια σε οικονομικές συναλλαγές και εταιρικά ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα