Παράνομος ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία

Παράνομος ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία

Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας νόμο του 1952

Ο φασιστικός χαιρετισμός παραμένει αδίκημα, όπως αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. Οι ανώτατοι δικαστές επιβεβαίωσαν με τον τρόπο αυτό ότι ο νόμος του 1952, ο οποίος απαγορεύει την επανασύσταση του φασιστικού κόμματος αλλά και τον φασιστικό χαιρετισμό με την αναφώνηση "παρών", συνεχίζει να διατηρεί την πλήρη του ισχύ.

Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη δυο μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound, που συμμετείχαν σε νεοφασιστική συνάντηση στη βόρειο Ιταλία στις 10 Φεβρουαρίου του 2009.

Οι δυο ακροδεξιοί προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό και καταδικάσθηκαν τόσο από το πρωτοβάθμιο όσο και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μπολτσάνο (στο Άνω Αδίγη) σε φυλάκιση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ ο πρώτος και πρόστιμο 140 ευρώ ο δεύτερος. Οι ποινές και των δυο ιταλών ακροδεξιών μετατράπηκαν στη συνέχεια σε χρηματικό πρόστιμο συνολικά 700 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας αποφάνθηκε σήμερα ότι "η Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει της πρέπουσας προστασίας" από την στιγμή που «παρά το ότι το Σύνταγμα ισχύει εδώ πολλές δεκαετίες, τίποτα δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει εκλείψει πλέον ο κίνδυνος επανασύστασης ιδεολογικών και πολιτικών οργανισμών με κοινή αναφορά στο διαλυθέν φασιστικό κόμμα ή σε ανάλογες πολιτικές δυνάμεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network