Παρίσι: Επιτροπή σοφών για την ένταξη της Τουρκίας

default image

Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία "ομάδας Σοφών" που θα εξετάσει τη φύση της ΕΕ και "την τάση της να ενσωματώνει" νέες χώρες όπως η Τουρκία

Η Γαλλία θα ήθελε να δημιουργηθεί “μια ομάδα Σοφών” που θα εξετάσει τη φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και “την τάση της να ενσωματώνει” νέες χώρες όπως η Τουρκία, αλλά θα μπορούσε να δεχθεί να αναβληθεί αυτή η συζήτηση για μετά το 2007, σύμφωνα με το γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Πιέρ Ζουγέ. 

Μολονότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εκτιμά ότι η Τουρκία “δεν έχει θέση” στην ΕΕ, ζητούσε πριν από μόλις μερικές εβδομάδες να εξεταστεί το θέμα των συνόρων της Ευρώπης, το Παρίσι φαίνεται πως επέλεξε μια πιο προσεκτική διαδικασία. “Θα άρμοζε να υπάρξει ένας ανοιχτός στοχασμός πάνω στο ‘ποιοί είμαστε; πού πηγαίνουμε'”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ζουγέ ενώπιον του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός ινστιτούτου των Βρυξελλών. “Ας σταματήσουμε δύο λεπτά για να το σκεφτούμε και ας οργανώσουμε μια ομάδα εργασίας που θα πει, ‘ιδού τι μπορούμε να κάνουμε, ιδού οι προϋποθέσεις’…”.

“Όμως επιθυμούμε να συζητήσουμε πρώτα με τους εταίρους μας και θα δούμε ως το τέλος της χρονιάς αν αυτό είναι αρκετά ώριμο για να μπει στο τραπέζι”, πρόσθεσε. 

Η επιφυλακτικότητα του Ζουγέ εξηγείται από το γεγονός ότι η τρέχουσα πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου και υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, έχει ήδη δηλώσει πως δεν επιθυμεί να οργανώσει μια τέτοια συζήτηση. 

Ο Ζουγέ υπογράμμισε εξάλλου πως το σχέδιο της Μεσογειακής Ένωσης που προωθείται από τον Σαρκοζί και θα επέτρεπε να εμβαθυνθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου, δεν αποτελεί “σε καμιά περίπτωση εναλλακτική επιλογή στις πολύ στενές σχέσεις που, όποιες κι αν είναι οι διαφορές, πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ένωση”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα