Περού: Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός Μπέτσι Τσάβες – Κατηγορείται για “συνωμοσία”

Περού: Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός Μπέτσι Τσάβες – Κατηγορείται για “συνωμοσία”
istock

Για συμμετοχή σε απόπειρα "πραξικοπήματος" που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο του Περού Πέδρο Καστίγιο κατηγορείται η πρώην πρωθυπουργό Μπέτσι Τσάβες. Συνελήφθη στο σπίτι της κατόπιν δικαστικής εντολής.

Η περουβιανή αστυνομία συνέλαβε την πρώην πρωθυπουργό Μπέτσι Τσάβες την Τρίτη (20/6), καθώς τη βαραίνουν κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον του κράτους και συμμετοχή στην απόπειρα «πραξικοπήματος» που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.

Η πρώην πρωθυπουργός συνελήφθη στο σπίτι της στην πόλη Τάκνα (νότια), κατόπιν δικαστικής διαταγής, σύμφωνα με περουβιανά τηλεοπτικά δίκτυα, έξι μήνες και πλέον μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην προέδρου Καστίγιο, που κατηγορείται για «ανταρσία».

Η κυρία Τσάβες, 34 ετών, άλλοτε ηγετική μορφή του φοιτητικού κινήματος, νομικός, πρώην βουλεύτρια και υπουργός, αντιμετωπίζει, όπως και άλλα πρώην μέλη της κυβέρνησης Καστίγιο, έρευνα για συμμετοχή στη «συνωμοσία» για την ανατροπή της έννομης τάξης.

Οι κατηγορίες αφορούν την αναγγελία του κ. Καστίγιο τον Δεκέμβριο πως θα διέλυε το κοινοβούλιο και θα κυβερνούσε με διατάγματα εν μέσω διαδικασίας στην εθνική αντιπροσωπεία για να παυθεί. Το σώμα, όπου κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση, έπαυσε τον αρχηγό του κράτους από το αξίωμα και οι σωματοφύλακες του προέδρου τον έθεσαν υπό κράτηση.

Η απομάκρυνση του πρώην προέδρου από την εξουσία πυροδότησε μείζονα πολιτική κρίση στο Περού, πολύμηνες διαδηλώσεις και ταραχές με πάνω από 60 νεκρούς, κυρίως αυτόχθονες. Η σημερινή κυβέρνηση υπό τη Ντίνα Μπολουάρτε, την ως τον Δεκέμβριο αντιπρόεδρο του κ. Καστίγιο, αντιμετωπίζει με τη σειρά της έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών και «γενοκτονία», πάντως απορρίπτει τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει πως συνεργάζεται στις έρευνες.

Η πρόεδρος έχει εξάλλου νομική ασυλία ως το τέλος της θητείας της, το 2026.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης της Μπέτσι Τσάβες, ανέφερε το δικαστικό σύστημα μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η εισαγγελία ζήτησε την προφυλάκισή της για 18 μήνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πολιτικός, που συνεχίζει να υποστηρίζει παθιασμένα τον κ. Καστίγιο, έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως συμμετείχε σε «συνωμοσία» ότι γνώρισε πως θα γινόταν απόπειρα «πραξικοπήματος», όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης του πρώην προέδρου, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και παρέμεινε στην εξουσία για μόλις 17 μήνες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα