Περού: 'Η πολιτική νοσεί' στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επισκόπων του Περού ο ποντίφικας άσκησε δριμεία κριτική σήμερα στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη Λατινική Αμερική

Ο πάπας Φραγκίσκος άσκησε δριμεία κριτική σήμερα στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη Λατινική Αμερική, εκτιμώντας ότι η «πολιτική νοσεί» σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη, ιδίως στο Περού, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του με μια λειτουργία στη Λίμα.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επισκόπων του Περού, ο ποντίφικας επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, «η πολιτική νοσεί, νοσεί σε μεγάλο βαθμό».

ADVERTISING

«Υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως σε γενικές γραμμές, (η πολιτική) νοσεί παρά είναι υγιής» τόνισε.

Ο Φραγκίσκος διερωτήθηκε μάλιστα: «Τί συμβαίνει στο Περού; Όταν κάποιος αποχωρεί από τον προεδρικό θώκο, τον βάζουν στη φυλακή».

«Ο (Ογιάντα) Ουμάλα βρίσκεται στη φυλακή, ο (Αλεχάντρο) Τολέδο βρίσκεται στην φυλακή, ο (Αλμπέρτο) Φουτζιμόρι παραμένει έως σήμερα φυλακισμένος. Ο Άλαν Γκαρσία μοιάζει να διστάζει εάν θα πάει ή όχι. Τί συμβαίνει;» είπε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς, ενώ ο Τολέδο (2001-2006), που έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, και βαρύνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας, βρίσκεται στο στόχαστρο ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Ο Φουτζιμόρι (1990-2000) μόλις επωφελήθηκε μιας αμφιλεγόμενης απόδοσης χάριτος, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Γκαρσία (2006-2011) βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των αρχών για διαφθορά.

Όσον αφορά τον νυν ηγέτη της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, μόλις απέφυγε την αποπομπή του για τις φερόμενες σχέσεις του με τον βραζιλιάνικο όμιλο Odebrecht, που βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

Από την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ της μάχης εναντίον του «ιού» της «διαφθοράς», σε μια ομιλία που είχε εκφωνήσει σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρόεδρο Κουτσίνσκι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Φωτογραφία: L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP)

SHARE:

24Media Network