“Πολέμα στο Μπαχμούτ και γίνε Ρώσος πολίτης”

“Πολέμα στο Μπαχμούτ και γίνε Ρώσος πολίτης”
Μάχες στο Μπαχμούτ AP Photo/Libkos

Διάταγμα με το οποίο απλουστεύει τη διαδικασία απόκτησης της ρωσικής ιθαγένειας, για όποιον βρεθεί να πολεμήσει για τη Ρωσία, στο μέτωπο της Ουκρανίας υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να προξενεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στη Μόσχα, με την ηγεσία της να προσπαθεί να οχυρώσει τον πληθυσμό της πίσω από το αφήγημα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” που ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί στην Ουκρανία, σε μια διαμάχη που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έχει πυροδοτήσει με τις κινήσεις της η Δύση.

Οι αναφορές για ήττες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, και ιδιαίτερα στο Μπαχμούτ πληθαίνουν, όπως επίσης και οι αιχμές κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των τακτικών δυνάμεων της Ρωσίας, ιδιαίτερα από την πλευρά της μισθοφορικής εταιρείας της Wagner, που ζητά διαρκώς επιπλέον στήριξη καθώς πληθαίνει ο αριθμός των μαχητών της που πέφτουν νεκροί στο Μπαχμούτ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίζεται πιεσμένος και επιχειρεί να βρει νέους τρόπους να εμπλέξει περισσότερους στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφει. Μια από τις κινήσερις αυτές είναι και η υπογραφή διατάγματος με το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας για τους ξένους πολίτες που έχουν υπογράψει συμβόλαια στρατιωτικής θητείας με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το CNN, όσοι υπέγραψαν “για περίοδο ενός έτους” μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα για την υπηκοότητα μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο.

Το νέο αυτό διάταγμα τροποποιεί προηγούμενο που εξέδωσε ο Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο ζητούσε από πολίτες άλλων χωρών να υπηρετήσουν για τουλάχιστον ένα έτος και να συμμετέχουν ενεργά στη μάχη για τουλάχιστον έξι μήνες για να μπορέσουν να αποκτήσουν με απλουστευμένη πάλι διαδικασία τη ρωσική ιθαγένεια.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες επεκτείνουν παράλληλα την επιλεξιμότητα για απλουστευμένη απόκτηση ιθαγένειας στα μέλη των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού.

Το διάταγμα Πούτιν έρχεται σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση η μάχες στην περιοχή γύρω του Μπαχμούτ, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για επιτυχημένη απόκρουση ουκρανικών επιθέσεων και την Ουκρανία να ισχυρίζεται πως οι δυνάμεις της επικρατούν στο πεδίο.

Η μισθοφορική εταιρεία της Wagner βρίσκεται όμως στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επίθεσης και καταγράφει σημαντικές απώλειες. Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει απειλήσει δημοσίως να αποσύρει τα μέλη της οργάνωσής του από την περιοχή γύρω του Μπαχμούτ, όπου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επίθεσης, αν δεν λάβουν τα πολυπόθητα πυρομαχικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές εγγράφων των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών που έφερε στο φως τη Δευτέρα (15/5) η Washington Post, ο Πριγκόζιν έχει εμφανιστεί διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία τις θέσεις των Ρώσων γύρω από το Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που οι άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης πέθαιναν κατά χιλιάδες στη μάχη για την κατάληψη του Μπαχμούτ, τον Ιανουάριο, ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων με αντάλλαγμα οι ουκρανοί διοικητές να αποσύρουν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουκρανία απέρριψε την πρότασή του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα