POLL: Έχει κάνει αρκετά η Ευρώπη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα;

Διαβάζεται σε 3'
Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης
Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης AP Photo Kin Cheung

Απαντήστε στην εβδομαδιαία ερώτηση του NEWS 24/7 για τα θέματα της Ευρώπης που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα παράσχει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ένωσης προς τους κατοίκους της Γάζας τετραπλασιάζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η βοήθεια θα παρασχεθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή υλικού και υπηρεσιών με έμφαση στην παροχή νερού και στην αποχέτευση, την υγεία, τα τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε πως παράλληλα με την παροχή βοήθειας η ΕΕ εργάζεται “με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη, για να αφήσουμε περισσότερες νηοπομπές στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες“. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν δείχνει διατεθειμένο για την ώρα να προχωρήσει σε μια ουσιαστική κατάπαυση πυρός.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε στην ομιλία του στη Διάσκεψη των Πρέσβεων της Ε.Ε. πως δεν “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, χωρίς πολιτική στρατηγική. Κανείς δεν θα κερδίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, όπως χαρακτήρισε τη Χαμάς. Υποστήριξε ακόμη πως ακόμα και αν “εξαλειφθεί” η οργάνωση, “δεν θα λυθεί το πρόβλημα της Γάζας”. Πρακτικά η ΕΕ ακόμη δεν έχει καταφέρει να τηρήσει “ενιαία γραμμή” για το θέμα.

Η Φον Ντερ Λάιεν κατηγορήθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου για μονόπλευρη στάση υπέρ του Ισραήλ και έλλειψη αναφορών για το δράμα των αμάχων Παλαιστινίων. Το  θέμα του πολέμου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από κοινού με την Επιτροπή σε μια συζήτηση κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν ανακάλεσε εν μέρει για τη στάση της αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογούνται βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία. Επανέλαβε δε πως “η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή”.

Ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρότεινε να μειωθεί η βοήθεια -συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής- στη Γάζα, αλλά και να χτιστούν τείχη στα σύνορα της Ε.Ε., με τις προτάσεις αυτές να απορρίπτονται. Σημειώνεται πως η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει το ενδεχόμενο λύσεις δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνη “ανεξαρτήτως του πόσο μακριά στο μέλλον βρίσκεται κάτι τέτοιο” όπως είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για μια Σύνοδο για την ειρήνη στην περιοχή, με τη Γερμανία να θέλει τη συμμετοχή και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Φον Ντερ Λάιεν, σε μια εισήγηση πέντε θέσεων, έθεσε τα εξής:

Η Γάζα δεν μπορεί να παραμείνει “παράδεισος για τρομοκράτες”, κάτι που θα επιτευχθεί με μια δράση διεθνούς συμμαχίας”, η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά στη Γάζα, δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια εγγύηση ασφάλειας από το Ισραήλ αποκλειστικά, οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν, να μην συνεχιστεί ο διαρκής αποκλεισμός της περιοχής.

Τα παραπάνω θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνο, ενώ παράλληλα Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν θα συνεχίσουν να συζητούν για την σταδιακή αύξηση της βοήθειας προς τους αμάχους, το δράμα των οποίων κλιμακώνεται πέραν από κάθε όριο.

Βάσει των παραπάνω, θεωρείτε πως η ΕΕ έχει κάνει αρκετά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ως τώρα, ή πρέπει να δράσει πιο έντονα και αποφασιστικά; 

Απαντήστε παρακάτω:

Έχει κάνει αρκετά η Ευρώπη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα;

ΨΗΦΙΣΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα