POLL: Πρέπει η Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Όρμπαν;

Διαβάζεται σε 2'
Ο Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο της ΕΕ
Ο Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο της ΕΕ AP Photo Omar Havana

Ο Βίκτωρ Όρμπαν αποχώρησε από το Συμβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για ομοφωνία στην ένταξη της Ουκρανίας.

Παραλίγο να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το “όχι” του Όρμπαν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

“Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα”, ανέφερε ο κ. Ορμπάν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Ωστόσο, στο Συμβούλιο αποφάσισε να αποχωρήσει, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επίτευξη ομοφωνίας στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Αντίθετη στάση κράτησε βέβαια για τη Γεωργία, την οποία χαρακτήρισε “εντάξει”.

Στην τριμερή συνάντηση Μακρόν, Σόλτς και Όρμπαν, έγιναν προσπάθειες για να φτάσουμε στην άρση του βέτο. Ωστόσο, ο Βίκτορ Όρμπαν είχε αρνηθεί να συναινέσει στη χορήγηση, σταδιακά μέχρι το 2027, του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και άλλα 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Υποστηρίζει δημόσια ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν εκτός κοινοτικού προϋπολογισμού, μέσω εθνικών συνεισφορών.

Σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, αυτό που πρακτικά τον ενδιαφέρει είναι να “ξεπαγώσει” ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 20 δισ. ευρώ προς τη χώρα του, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω παραβιάσεων των κοινοτικών κανόνων περί κράτους δικαίου. 

Για τον ίδιο λόγο μπλόκαρε και τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία.  Χθες ωστόσο, η Κομισιόνέδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που προορίζονται για την Ουγγαρία, με όποιο ρόλο μπορεί αυτό να έπαιξε στην απόφαση του Όρμπαν.

Το άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου είναι η αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πρόσθετες ανάγκες σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά και τις άλλες κρίσεις των τελευταίων ετών. Οι πλούσιες χώρες του Βορρά απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ με φρέσκο χρήμα, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση των προτάσεων της Κομισιόν για αύξηση των κοινοτικών δαπανών στο μεταναστευτικό, καθώς και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Βάσει των παραπάνω, πιστεύετε πως η Ευρώπη πρέπει να “μαλακώσει” τη στάση της απέναντι στην Ουγγαρία, ή πρέπει να γίνει πιο σκληρή;

Απαντήστε παρακάτω:

Πρέπει η Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Όρμπαν;

ΨΗΦΙΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα