Πούτιν: Αν μπει η Δύση στην Ουκρανία θα καταστραφεί ο παγκόσμιος πολιτισμός

Διαβάζεται σε 5'
Ο Πούτιν προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
Ο Πούτιν προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου AP Photo Alexander Zemlianichenko

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να αναμειχθεί “στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας”, προειδοποιώντας για “καταστροφή του πολιτισμού”.

Νέο αυστηρό μήνυμα προς τις χώρες της Δύσης έστειλε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας πως ρισκάρουν μια πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την ετήσια ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο, μπροστά σε ολιγάρχες της χώρας και δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές όπου αναμένεται να επανεκλεγεί για άλλα έξι χρόνια.

Όπως είπε, “τα σχέδια της Δύσης δημιουργούν πραγματική απειλή πυρηνικού πολέμου. Έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας”, τόνισε, επανερχόμενος στο ζήτημα των πυρηνικών. Είπε δε πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του “είναι το πιο εξελιγμένο στον κόσμο”.

“Έχουμε έτοιμους τους πυραύλους Sarmat”

Κατά την ομιλία του τόνισε συγκεκριμένα πως “θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν (οι Δυτικοί) ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;”. “Θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα στρατεύματά τους στο έδαφος της χώρας μας”, είπε με νόημα, θεωρώντας φυσικά τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά.

Είδηση είναι πως ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat (ή Satan II) παραδόθηκαν στα στρατεύματα. Οι εν λόγω πύραυλοι επιτρέπουν στη Ρωσία να ενισχύσει την ικανότητά της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO. Σύμφωνα με τον στρατό της Ρωσίας, ο βαλλιστικός πύραυλος Sarmat μπορεί να παρακάμψει οποιαδήποτε άμυνα “και να εξαλείψει χώρες”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.

Πρακτικά ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση συλλήβδην, “ότι μας σέρνει όλους σε μια νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών”.

Ομιλία του Πούτιν όπως μεταδίδεται στην Κριμαία
Ομιλία του Πούτιν όπως μεταδίδεται στην Κριμαία AP Photo

“Το ηθικό παραμένει ακμαίο”

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι όποιος προσπαθήσει να “επιτεθεί στη Ρωσία” θα αντιμετωπίσει σκληρότερες συνέπειες απ’ ό,τι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η χώρα διαθέτει πλέον όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μακρινές αποστάσεις. Συνολικά επανέλαβε πως απέναντι στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ χρειάζεται “εσωτερική ενότητα” και “ευθύνη”, μεταξύ των πολιτών. Ανέφερε δε, πως η Ρωσία “υπερασπίζεται τα εδάφη στο Ντονμπάς. Παρά τις απώλειες που είχαμε, το ηθικό μας παραμένει ψηλά. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, να εξαλείψουμε τον ναζισμό”, πρόσθεσε, στην προσφιλή του ρητορική.

Ο Πούτιν εξήρε άλλωστε “την πρόοδο του ρωσικού στρατού”, ο οποίος είπε ότι τώρα “έχει τον πρώτο λόγο” στην Ουκρανία μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου. Μετά την πρόσφατη υποχώρηση της Ουκρανίας από την ανατολική πόλη Avdiivka , ο Πούτιν είπε ότι τα στρατεύματά του “προχωρούν με σιγουριά σε ορισμένες περιοχές επιχειρησιακής σημασίας, και απελευθερώνουν όλο και περισσότερα εδάφη”.

Για ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ενδεικτικά: “Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουάσιγκτον όσον αφορά την στρατηγική σταθερότητα, αλλά δεν θα συρθεί σε αυτόν. Τέτοιος διάλογος με τις ΗΠΑ θα περιλάβει σε κάθε περίπτωση τα θέματα εθνικής ασφάλειας που θέτει η Ρωσία. Χωρίς ισχυρή Ρωσία είναι αδύνατη μία στιβαρή διεθνής ασφάλεια”.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, απέρριψε τις προσπάθειες του κ. Πούτιν να θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο επίκεντρο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν εξ ονόματος της Ουκρανίας.

“Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια τώρα που η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, κάτι που όμως απέρριψαν αναφανδόν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες.

Αναφερόμενος τέλος στην ρωσική οικονομία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “σύντομα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων στον κόσμο σε όρους αγοραστικής δύναμης”. Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρωσίας σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι, έπειτα από πτώση του το 2022, όμως η ανάπτυξη βασίζεται πολύ στη χρηματοδοτούμενη από το κράτος παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση που κρύβει προβλήματα τα οποία εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πούτιν κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα ενισχύσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατέληξε αναφέροντας ακόμη πως η Ρωσία προτάσσει τις “παραδοσιακές” αξίες και θα επιδιώξει να είναι κανόνας της οι πολύτεκνες οικογένειες ώστε να στηριχθεί δημογραφικά, προτείνοντας υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα για τα ανήλικα τέκνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα