Πούτιν: Τα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν όρια

default image

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προέβη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδίμηρος Πούτιν, λίγο μετά τις προκλήσεις Ερντογάν που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης εγείροντας εδαφικές αξιώσεις με πρωτόγνωρο τρόπο

Τα σύνορα της Ρωσίας “δεν τελειώνουν πουθενά”, δήλωσε σήμερα με… χιουμοριστική διάθεση ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Β. Πούτιν βρέθηκε σε εκδήλωση της Ρωσικής Εταιρείας Γεωγραφίας την οποία αναμετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ρώτησε έναν μαθητή ηλικίας 9 ετών, που υποστήριζε ότι γνωρίζει όλα τα σύνορα όλων των χωρών της υφηλίου, να του πει πού οριοθετούνται εκείνα της πατρίδας του.

“Τα σύνορα της Ρωσίας τελειώνουν στον Βερίγγειο πορθμό με τις ΗΠΑ”, του απάντησε το παιδί.

“Τα σύνορα της Ρωσίας δεν τελειώνουν πουθενά” ανταπάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν γελώντας προτού προσθέσει: “πρόκειται για αστείο”.

Φυσικά και αυτά τα “αστεία” του Ρώσου προέδρου εκλαμβάνονται σαν δηλώσεις – επίδειξη δύναμης, μιας και τον τελευταίο καιρό είναι γνωστές οι τεταμένες σχέσεις του με το ΝΑΤΟ. Πριν λίγο καιρό, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο νέο ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν με τίτλο ” Ukraine on fire“, ο ίδιος δήλωνε:

“Γιατί αντιδρούμε τόσο έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ; Να σας πω. Ανησυχούμε για την πρακτική της λήψης αποφάσεων. Γνωρίζουμε το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ένα νέο μέλος του ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να αντισταθεί στην πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδας δύναμης της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στο έδαφός του αντιπυραυλικές άμυνες, νέες βάσεις, ακόμη και συστήματα για πραγματοποίηση πληγμάτων.

Και τι θα κάνουμε; Πρέπει ως εκ τούτου να λάβουμε αντίμετρα, με άλλα λόγια να εκθέσουμε στα πυραυλικά μας συστήματα αυτά τα αντικείμενα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, αρχίζουν να μας απειλούν. Η κατάσταση εντείνεται. Δεν καταλαβαίνω πάντοτε τη λογική των εταίρων μας”.

Θυμίζουμε πως οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας ευθυγραμμίζονται σε κοινή “επεκτατική λογική” ως προς τις δηλώσεις τους για τα σύνορα των κρατών τους, μιας και ο ίδιος ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης το ίδιο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι δηλώσεις Πούτιν έναντι του ΝΑΤΟ και η “εκεχειρία” των δύο για τη Συρία.

Οι πρόεδροι έχουν έρθει πλέον “πιο κοντά” μιας και ξεκίνησαν από τον Ιούνιο μία διαδικασία εξομάλυνσης που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία τον Αύγουστο και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, με την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφιλίωση επισφραγίσθηκε παρά τις σοβαρές διαφορές που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες στο θέμα της συριακής σύρραξης: ο Πούτιν είναι σύμμαχος-κλειδί του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ο Ερντογάν υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες που επιδιώκουν την εκδίωξη του από την εξουσία. Φυσικά, ο κ. Ερντογάν “καλοβλέπει” να λάβει εδάφη εντός της Συρίας, ενώ ο Πούτιν θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή με τις δύο πλευρές να συνομιλούν για μια “μοιρασιά” των επιρροών τους. Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας αποδέχεται τις κινήσεις Ερντογάν έναντι των Κούρδων του PKK που χαρακτηρίζονται ως “τρομοκράτες”, μαζί με το ISIS και άλλες ομάδες εξτρεμιστών.

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα για την συνεργασία με την Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δήλωνε πρόσφατα άλλωστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό κρατικό κανάλι Rossiya-1.

Εκτός του συριακού πλαισίου, η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία συμβαίνει σε μία στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν μία περίοδο αναταράξεων, με τον Ερντογάν να εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία την οργή του για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και μπροστά στην εμπλοκή στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σε όλα αυτά να προστεθεί και το “πάγωμα” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να μπει η γειτονική μας χώρα στην Ένωση, κάτι που την φέρνει ακόμα πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, περί προσάρτησης στην Τουρκία της βορείου Κύπρου, θέτουν σε ανησυχία Ελλάδα και Ε.Ε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα