Κολαστήριο χλιδής: Ο δισεκατομμυριούχος Σεΐχης του Ντουμπάι κρατά φυλακισμένες τις κόρες του

Κολαστήριο χλιδής: Ο δισεκατομμυριούχος Σεΐχης του Ντουμπάι κρατά φυλακισμένες τις κόρες του
O δισεκατομμυριούχος Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μohammed bin Rashid Al Maktoum εξακολουθεί να κρατά φυλακισμένες -και εξασφανισμένες- τις κόρες του που επιχείρησαν να αποδράσουν από το Ντουμπάι, με τη Μεγάλη Βρετανία -όπου έχει καταδικαστεί- να απαιτεί αποδείξεις πως είναι ζωντανές. @2021 Amr Nabil/Associated Press

H τελευταία αποκάλυψη της εκπομπής Panorama του BBC αφορά το 'χαλιφάτο της χλιδής', τον δισεκατομμυριούχο Σεΐχη του και την απαγωγή και φυλάκιση (χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες) δυο κορών του.

Η τελευταία φορά που έγινε viral το Ντουμπάι στην Ελλάδα, ήταν το Γενάρη, χάριν της παρουσίας ουκ ολίγων celebrities σε πάρτι για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς -που αγνοούσαν και τον τελευταίο κανόνα ασφαλείας από τον Covid-19. Σήμερα, το χαλιφάτο έγινε παγκόσμιο viral, εξαιτίας ενός αποκλειστικού video που εξασφάλισε το BBC και στο οποίο εμφανίζεται η πριγκίπισσα που απήχθη και φυλακίστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πατέρα της, να εξηγεί πως δεν αντέχει άλλο.

Fact: λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσαν ότι θα ερευνήσει το θέμα και θα ζητήσει εξηγήσεις. Aποδείξεις ότι η Πριγκίπιισα είναι ζωντανή ζήτησε και η Μεγάλη Βρετανία.

Ο Al Maktoum είναι μεταξύ των πιο πλούσιων ηγετών κρατών της γης

Ο Σεΐχης Mohammed Bin Rashid Al Maktoum είναι ο αντιπρόεδρος και ο Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι και ο ανώτατος άρχοντας του Ντουμπάι, από το 2006 οπότε πέθανε ο αδελφός του Σεΐχης Maktoum και τον διαδέχθηκε. Υπό την ηγεσία του το Εμιράτο (ειρήσθω εν παρόδω, ο ορισμός της λέξης είναι “η περιοχή που κυβερνάται από δυναστικό μουσουλμάνο μονάρχη, που λέγεται εμίρης”) έγινε εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών κέντρων (με τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και ελεύθερης οικονομικής ζώνης) και τουριστικών προορισμών του πλανήτη.

Τον Μάρτιο του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι με το νόμο των πιθανοτήτων, ενορχήστρωσε την απαγωγή και τη φυλάκιση δυο κορών του (Shamsa και Latifa), οι οποίες είχαν αποπειραθεί να αποδράσουν από το χαλιφάτο. Υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι επιχείρησε να απαγάγει και να ‘εξαφανίσει’ και την τελευταία του σύζυγο, η οποία ζήτησε άσυλο για εκείνη και τα δυο της παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία. Ήθελε να σώσει τη 12χρονη κόρη της, την οποία είχε ‘τάξει’ ο Σεΐχης στον 34χρονο Πρίγκιπα που θεωρείται ο ‘εγκέφαλος’ της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post και διευθυντή του Al-Arab News Channel, Jamal Khashoggi, εντός του Προξενείου στην Τουρκία.

Την Τρίτη 16/2 η εκπομπή Panorama παρουσίασε video ντοκουμέντο, με την Πριγκίπισσα Latifa να αποκαλύπτει -τον Απρίλιο του 2019, ένα χρόνο μετά την απαγωγή της- ότι βρίσκεται φυλακισμένη σε βίλα της χώρας την οποία φρουρούν 30 αστυνομικοί, κατά τις οδηγίες του πατέρα της. Είχε βρει έναν τρόπο να επικοινωνεί μυστικά με μηνύματα με τους φίλους της.

Ας δούμε πρώτα, το video του BBC.

Στην πρώτη εμφάνιση της Latifa μετά το video που είχε αφήσει πίσω της για να το δει ο πλανήτης, σε περίπτωση που αποτύγχανε η προσπάθεια της να εξαφανιστεί από το Ντουμπάι (το 2018), λέει ότι η λήψη έγινε στο μπάνιο “το μόνο δωμάτιο που έχει κλειδί στην πόρτα και μπορώ να κλειδώσω” στη βίλα “που έχει μετατραπεί σε φυλακή -όλα τα παράθυρα είναι κλεισμένα με κάγκελα, δεν μπορώ να τα ανοίξω- και όπου είμαι όμηρος. Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω από το κτίριο και δυο γυναίκες αστυνομικοί μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να βγω έξω, ούτε για να πάρω λίγο αέρα. Δεν ξέρω πότε θα ελευθερωθώ και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, όταν γίνει αυτό. Κάθε μέρα ανησυχώ για την ασφάλεια και τη ζωή μου. Δεν ξέρω καν, αν θα επιβιώσω αυτής της κατάστασης”.

“Η αστυνομία με απείλησε πως θα περάσω στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής μου και ότι δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο. Φτάνω στο σημείο που με κουράζουν τα πάντα. Είναι σαν τσίρκο. Δεν θέλω να είμαι όμηρος στη βίλα-φυλακή. Θέλω να ελευθερωθώ. Δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν με εμένα. Ειλικρινά δεν ξέρω. Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε μέρα. Πραγματικά έχω κουραστεί πάρα πολύ”.

Tι έχει προηγηθεί

Η επίσημη ιστοσελίδα του ομοσπονδιακού κράτους μπορείς να διαβάσεις ότι ο απόλυτος άρχοντας “είναι ποιητής και ιππέας. Έμαθε να κυνηγάει και να εκτρέφει γεράκια, όταν ήταν παιδί. Υπήρξε επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι και της Δημόσιας Ασφάλειας, όπως και Υπουργός Αμύνης, πριν γίνει αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός”.

Κράτα λίγο το “ποιητής”. Στα 17 (1966) του είχε γίνει σπουδαστής του Bell School of Languages του Cambridge, σχολείο που προετοιμάζει δυνητικούς φοιτητές. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος στο βιβλίο του, με τίτλο ‘Η ιστορία μου, Ντουμπάι: πώς φτιάχτηκε η μεγαλούπολη’ “είχα ελάχιστα χρήματα, όταν ζούσα στο Cambridge. Έτρωγα κοτόπουλο μόνο μια φορά την εβδομάδα και συνήθως έδινα τα λεφτά που είχα για φαγητό για εισιτήρια τρένων, ώστε να μπορώ να πηγαίνω όπου είχε ιπποδρομίες -τις οποίες λάτρευα”. Στη Μεγάλη Βρετανία έμαθε και ιππασία, σπορ που -πάντα σύμφωνα με τον ίδιο- απολάμβανε από παιδί. “Λάτρευα να ιππεύω άλογα στις παραλίες του Ντουμπάι’”. Αργότερα, έγινε και πρωταθλητής της ιππασίας στη χώρα του (ασχολίαστο). Η ποίηση ωστόσο, ήταν ό,τι αγαπούσε πάντα περισσότερο, όπως φάνηκε και από το ποίημα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram, όταν τον εγκατέλειψε η τελευταία του (έκτη τον αριθμό) σύζυγος, Haya.

Ο τίτλος ήταν “Ζεις και πεθαίνεις”. Κάποιοι από τους στίχους ήταν οι εξής: “Κάποια λάθη είναι γνωστά ως προδοσία. Άλλαξες και πρόδωσες. Πρόδωσες την πιο πολύτιμη εμπιστοσύνη. Εξέθεσες τη φύση σου και τα παιχνίδια σου. Δεν έχεις πια, θέση κοντά μου. Πήγαινε σε αυτόν που σε απασχολεί. Δεν με νοιάζει αν ζεις ή αν πέθανες”. Τη διακρίνεις την απειλή -θες να πούμε προειδοποίηση; Σίγουρα θα πούμε πόνο χωρισμού -που δεν επέλεξε ο ίδιος. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο που πάντα έκανε (και γινόταν γύρω του) ό,τι ήθελε εκείνος.

Ο γεννημένος στις 15/7 του 1949, Μohammed bin al Maktoum είχε για πατέρα τον ηγέτη του Ντουμπάι, από το 1958 μέχρι το θάνατο του -τον Οκτώβρη του 1990- και μητέρα την κόρη πρώην ηγέτη του Άμπου Ντάμπι. Στα των σπουδών, το 1967 άφησε το Canbridge για την Ιταλία και την στρατιωτική σχολή στην οποία εκπαιδεύτηκε ως πιλότος. Πάντα σύμφωνα με το βιβλίο του “είχα αποφασίσει να μην επιστρέψω στο Ντουμπάι, αν δεν ήμουν έτοιμος σωματικά, πνευματικά και στρατιωτικά να αντέχω τα πάντα”. Δεν πρόκαμε να υλοποιήσει το στόχο, καθώς τον Νοέμβρη του 1968 τον κάλεσε πίσω στη χώρα του, ο πατέρας του για να τον κάνει επικεφαλής της αστυνομίας.

Τότε δεν υπήρχαν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ντουμπάι ήταν βρετανικό προτεκτοράτο, ένα εκ των επτά σεϊχάτων που ονομάζονταν ‘Τrucial States’. Δηλαδή “Κράτη εκεχειρίας”, την οποία είχαν υπογράψει με τη βρετανική κυβέρνηση. Ανακλήθηκε στις 1/12 του 1971, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προκύπτουν στο χάρτη την επόμενη μέρα.

Ο Mohammed ήταν 22 χρόνων. Έγινε Υπουργός Αμύνης και εξ αυτών που στήριξαν τις επενδύσεις για τον εκμοντερνισμό της χώρας. Λεφτά ούτως ή άλλως, υπήρχαν -από το πετρέλαιο, μέσω του οποίου κέρδισε το Ντουμπάι 1.000.000 δολάρια τη μέρα. Ενόσω εξέλισσε το κράτος του, σύναψε και σχέσεις με πολλούς εκ των ηγετών άλλων χωρών.

Βοηθούσε πως η περιουσία του είχε εκτιμηθεί στα 15.970.000.000 ευρώ.

Ruler ήταν ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε το 1990. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος της οικογενείας, Maktoum bin Rashid Al Maktoum. Μεταξύ των ξεχωριστών που έκανε ήταν να φτιάξει τους στάβλους ‘Godolphin’. Ανήκουν και στα τρία αδέλφια της ανώτατης οικογένειας και διαθέτουν παγκόσμια φήμη (εκτρέφουν τους καλύτερους επιβήτορες). Ο Maktoum ήταν κι εκείνος που αποφάσισε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιππασίας στη χώρα, με έπαθλο 12.000.000 δολάρια.

Και οι δυο ιδέες άνηκαν στον δεύτερο γιο της οικογενείας, Hamdan, ο οποίος δεν διαδέχθηκε τον Maktoum μετά το θάνατο του (4/1/2006, από ανακοπή καρδιάς, σε ξενοδοχείο της Αυστραλίας), καθώς ασχολείτο από τότε με τα πλέον σοβαρά ζητήματα της χώρας του και όλων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: τα οικονομικά. Για την ιστορία, δημιούργησε ινστιτούτο που επιβραβεύει την αριστεία στις ιατρικές επιστήμες και βοηθά τις έρευνες και τα ινστιτούτα, ενώ έφτιαξε και ινστιτούτο στη Σκωτία, σε συνεργασία με το University of Aberdeen και θέμα τις σπουδές στο Ισλάμ και τα Ιεροσόλυμα. Έχει βραβευτεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ένας είναι το project που εκπόνησε για να γίνει πιο εύκολος και πιο γρήγορος ο στοιχηματισμός στις ιπποδρομίες -και πήρε την πρωτοκαθεδρία από τη Νότιο Αφρική. Αλλά δεν είναι αυτός το θέμα μας. Είναι ο τρίτος γιος, Mohammed, ο οποίος διαδέχθηκε τον Maktoum. Την επομένη τον επέλεξε το Εθνικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αντιπρόεδρο και αυτομάτως το Ντουμπάι έγινε το επίκεντρο το οικονομικό επίκεντρο της Μέσης Ανατολής. Τον Απρίλη του ίδιου έτους (2006) εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Το όραμα μου: προκλήσεις στον αγώνα για την αριστεία”.

Η πρώτη του σύζυγος είναι Ελληνίδα

Ο 71χρονος, σήμερα Σεΐχης έχει αποκτήσει 23 παιδιά (οι 15 είναι κόρες), από έξι γυναίκες. Οι επίσημοι γάμοι (αυτοί που έχει αποδεχθεί) είναι δύο. Πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν πως έχει παντρευτεί τουλάχιστον έξι φορές και ότι ο πρώτος γάμος ήταν με την Ελληνίδα Ζωή Γρηγοράκη. Η κόρη τους, Χριστίνα (μετονομάστηκε σε Mahra bint Mohammed Al Maktoum) γεννήθηκε στις 26/2 του 1994. Μεγάλωσε με τη μητέρα της μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου. Είναι ιππέας και το 2009 εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι. Άλλες πληροφορίες δεν υπάρχουν.

Η τελευταία σύζυγος του ruler είναι η ετεροθαλής αδελφή του Πρίγκιπα της Ιορδανίας, Abdullah ΙΙ, Haya. Παντρεύτηκαν τον Απρίλη του 2004. Εκείνη ήταν 24 χρόνων και αυτός 55. Οι επίσημες πηγές αναφέρουν πως τους ένωσε η αγάπη για τα άλογα -η Haya ήταν επαγγελματίας ιππέας αγώνων επίδειξης και εκπροσώπησε τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Απέκτησαν δυο παιδιά: την Al-Jalila, το Δεκέμβρη του 2007 και τον Zayed, το Γενάρη του 2012. Ο υπερήφανος πατέρας ανακοίνωσε την είδηση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, όπου τον ακολουθούν 10.5 εκατομμύρια άνθρωποι. Σημειωτέον, στο Instagram τον ακολουθούν 5.5 εκατομμύρια.

Η απαγωγή επί βρετανικού εδάφους

Τον Αύγουστο του 2000, μια από τις κόρες του Mohammed -η Shamsa- προσπάθησε να αποδράσει από το σπίτι της οικογενείας, στην επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Άνθρωποι του πατέρα της, την εντόπισαν δυο μήνες αργότερα, την απήγαγαν και την έστειλαν στο Ντουμπάι. Από τότε δεν την έχει δει κανείς. Ήταν η πρώτη των τριών βασιλικών μελών που επιχείρησαν να φύγουν από το Εμιράτο, για να γλιτώσουν από τον Σεΐχη. Η Guardian είχε γράψει το Δεκέμβρη του 2001 πως “προς τα τέλη του Μάρτη η αστυνομία του Cambridgeshire έλαβε ένα τηλεφώνημα και άκουσε μια περίεργη πληροφορία: αφορούσε την κατηγορία απαγωγής μέλους της πιο διάσημης οικογένειας του αραβικού κόσμου”.

Η Shamsa ήταν 19 χρόνων και είχε πάει με φίλους, σε ένα μπαρ. Κατά την επιστροφή της στο σπίτι, σταμάτησε δίπλα της ένα αυτοκίνητο, τέσσερις άνδρες την ακινητοποίησαν, την ‘πέταξαν’ στο όχημα και μετά εξαφανίστηκαν. Την επομένη επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό τζετ με προορισμό το Ντουμπάι και έκτοτε αγνοείται. Η Μεγάλη Βρετανία δεν ασχολήθηκε με το συμβάν. Τότε. Το έκανε 18 χρόνια μετά. Σε email που κατάφερε να στείλει η Shamsa από την έπαυλη της επαρχίας Surrey όπου κρατείται, ανέφερε τα εξής:

“Νε έπιασε ο πατέρας μου, ο οποίος κατάφερε να με εντοπίσει μέσω κάποιου με τον οποίον είχα διατηρήσει επαφές. Έστειλε 4 άνδρες να με πιάσουν. Κρατούσαν όπλα και με απειλούσαν”.

Mια άλλη κόρη του Mohammed, η Latifa εμφανίστηκε σε video που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2018, από το δικηγόρο της. Του το είχε εμπιστευτεί σε περίπτωση που κάτι πήγαινε λάθος, στην απόδραση που σχεδίαζε επί επτά έτη. Είχε για συνεργάτες έναν Γάλλο επιχειρηματία, ονόματι Herve Jaubert και τη γυμνάστρια της, Tiina Jauhiainen. Η τελευταία θα περίμενε την πριγκίπισσα στα διεθνή ύδατα, όπου η Latifa θα έφτανε με φουσκωτό. Αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί την πρόλαβαν -30 μίλια από την ακτή της Ινδίας- τα comandos του πατέρα της. Για να την ‘καταφέρουν’ της έκαναν ηρεμιστική ένεση.

Αν βλέπετε αυτό το video, δεν είναι καλά τα πράγματα. Είτε είμαι νεκρή, είτε είμαι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση”. Αποκάλυπτε πως είχε δοκιμάσει άλλη μια φορά να αποδράσει, το 2002 “όταν με έπιασαν, με φυλάκισαν και με βασάνιζαν κάθε μέρα για τρία χρόνια. Με ξυπνούσαν μέσα στη μαύρη νύχτα, με τραβούσαν από το κρεβάτι και με χτυπούσαν” και ομολογούσε πως “πέρασα όλη μου τη ζωή σε χρυσό κλουβί”. Το σχόλιο του Mohammed για όσα έλεγε η κόρη του ήταν “ένας πρώην κατάσκοπος την απήγαγε, για να ζητήσει λύτρα” και η ζωή συνεχίστηκε, με τη Latifa να αγνοείται.

Τα τελευταία της λόγια πριν εξαφανιστεί στο πλωτό των commandos ήταν “μην με πάτε πίσω. Πυροβολείστε με τώρα! Δεν θα με πάρετε πίσω ζωντανή”.

Ο Σεΐχης έχει κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει πως ο Latifa έχει διαγνωστεί με διπολισμό, κάτι που διαψεύδουν η Πριγκίπισσα Haya και η Mary Robinson, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών -σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, η οποία κατάφερε και να συναντηθεί με τη Latifa, το 2018. Μετά κατάλαβε πως όλα έγιναν, για να κυκλοφορήσουν ελεγχόμενες φωτογραφίες της Latifa και να σταματήσει ο κόσμος να ρωτάει για εκείνη. Έκτοτε ασκεί διαρκώς πιέσεις σε παγκόσμιους οργανισμούς, ώστε να ελευθερωθεί η Πριγκίπισσα, η οποία δεν θέλει να ζει στη χώρα όπου ο πατέρας της έχει διασφαλίσει -με νόμους- τη μηδενική ανοχή στο δικαίωμα της γυναίκας να διαφωνεί και στις διακρίσεις του δικαστικού συστήματος, εις βάρος των γυναικών.

Η 'στημμένη' φωτογραφία της Mary Robinson με την Πριγκίπισσα Latifa, το Δεκέμβριο του 2018. @2021 United Arab Emirates Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation/Associated Press

Η απόδραση της Πριγκίπισσας Haya

Στις αρχές του 2019 η Haya άρχισε να αναζητά πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι Shamsa και η Latifa. O σύζυγος της την προειδοποίησε πως θα ήταν χρήσιμο να σταματήσει. Εκείνη δεν τον άκουσε και αυτός προχώρησε στην έκδοση διαζυγίου, χωρίς να την ενημερώσει. Δικαίωμα που είχε από το νόμο. Στις 11/3 προσγειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης όπου έμενε η Πριγκίπισσα με τα παιδιά της ένα ελικόπτερο. Ο πιλότος της ζήτησε να επιβιβαστεί. Προορισμός ήταν μια φυλακή στην έρημο.“Αν δεν είχε κρεμαστεί από τα πόδια μου ο γιος μου, πιθανότατα θα ήμουν εκεί τώρα” είπε στις καταθέσεις της, παρουσιάζοντας και στοιχεία που αποδείκνυαν τα λεγόμενα της.

Τον Απρίλιο του 2019 η τελευταία σύζυγος του Mohammed είχε πάρει τα παιδιά της για ένα ταξίδι στην Αγγλία. Μόλις προσγειώθηκε επί εδάφους Μεγάλης Βρετανίας, απευθύνθηκε στις αρχές για να ζητήσει άσυλο. Κατέθεσε ενώπιον δικαστή πως ήθελε να προστατεύσει τη 12χρονη κόρη της από το γάμο που είχε προγραμματίσει ο πατέρας της, με τον 34χρονο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, εκ των ‘κολλητών’ του Donald Trump και φερόμενο ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του Khashoggi.

Έτσι άρχισε η έρευνα, με την οποία ασχολήθηκαν Υπουργοί, αστυνομικοί και εισαγγελείς, πριν απαγγείλουν στον Σεΐχη την κατηγορία της ενορχήστρωσης της απαγωγής δυο κορών του. Η αστυνομία του Cambridgeshire, όπου απήχθη η Shamsa το 2000, είχε στείλει άνθρωπο της να ερευνήσει το θέμα στο Ντουμπάι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω ένα χαρτί από το φάκελο της υπόθεσης. Όπως ενημέρωσε η Guardianμαζί με άλλα media είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις ιδιωτικές ακροάσεις που γίνονται εδώ και μήνες, μαζί και ότι το θέμα έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο και αφορά 20 χρόνια οργανωμένων διεθνών απαγωγών, φυλακίσεων και αφαίρεσης της ελευθερίας των Shamsa και της Latifa”. Προφανώς και ο Μohammed είχε κληθεί να καταθέσει, στα Βασιλικά Δικαστήρια Δικαιοσύνης, στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά δεν εμφανίστηκε. Σημείωσε και ότι εκ των φίλων ηγετών που είχε ήταν και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

H Πριγκίπισσα Haya, με την κόρη της Jalilah, το 2012 όταν η μικρή ήταν 5 χρόνων. Στα 12 την έταξε σε Πρίγκιπα που φέρεται ως 'εγκέφαλος' της δολοφονίας Khashoggi. @2021 Kamran Jebreili/Associated Press

Η Haya ήταν συνεπής σε όλα τα ραντεβού με τη δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος της κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Σεΐχης α) αποπειράθηκε να την απαγάγει με ελικόπτερο, β) οργάνωσε επιχείρηση, ώστε να βρεθούν όπλα στο δωμάτιο της συζύγου του, γ) τη χλεύαζε για την σχέση της με το Βρετανό σωματοφύλακας της, δ) τη χώρισε χωρίς να της το πει, ε) την απείλησε πως θα της πάρει τα παιδιά και στ) δημοσίευσε το ποίημα/απειλή. Η Πριγκίπισσα είχε εξασφαλίσει στοιχεία, στα οποία εμφανιζόταν το όνομα ενός εκ των συνεργατών του Σεΐχη, ο οποίος είχαν εμπλακεί στην απαγωγή της Shamsa. Υπήρχε και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο Mohammed ακουγόταν να της λέει “δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς στην Αγγλία, εσύ και τα παιδιά”.

Το δικαστήριο μελέτησε τα στοιχεία και στις 6/3 του 2020, μολονότι ο Σεΐχης έκανε τα πάντα για να μη δημοσιευτούν οι αποφάσεις, κρίθηκε ένοχος για την οργάνωση της απαγωγής και της φυλάκισης των δυο κορών του. Διαπίστωσε και ότι “συνεχίζει να διατηρεί ένα καθεστώς, στο οποίο αμφότερες οι νέες γυναίκες στερούνται της ελευθερίας τους”. Εκείνος διέψευσε τα πάντα, ενώ επισήμως δήλωσε ότι “‘ως επικεφαλής κυβέρνησης, δεν έχω το χρόνο να μετέχω στη διαδικασία για την εύρεση στοιχείων που κάνει το δικαστήριο. Ζητώ από τα media να σεβαστούν τη μονόπλευρη ενημέρωση και την ιδιωτική ζωή των παιδιών μου”. Στις συνεχείς πιέσεις για να αποκαλύψει τι έχει κάνεις στις κόρες του και να τις ελευθερώσει, η κυβέρνηση απαντά “είναι ασφαλείς και χαρούμενες με την οικογένεια τους”. Δεδομένα είναι φυλακισμένες, χωρίς όμως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα