Προειδοποίηση για ρύπανση στο Ρέικιαβικ μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Διαβάζεται σε 3'
Προειδοποίηση για ρύπανση στο Ρέικιαβικ μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Icelandic coast guard via AP

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανέφερε πως οι πτήσεις είναι απίθανο να επηρεαστούν, καταστέλλοντας τις ανησυχίες για τις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο.

Η ρύπανση από αέρια μπορεί να πλήξει την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, μετά την έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, οι αναθυμιάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης.

Tο ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας εξερράγη μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 4000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, επιτρέποντάς τους κατά διαστήματα να ελέγχουν τα σπίτια τους που κινδύνευαν από τους σεισμούς.

Στο σημείο άνοιξε μια σχισμή 3,5 χιλιομέτρων στη γη από όπου άρχισε να αναδύεται καυτή λάβα.

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν λάβα να εκρήγνυται από το ηφαίστειο μόλις μία ώρα μετά τους διαδοχικούς σεισμούς που συνέβησαν στην περιοχή.

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP
This image made from video provided by the Icelandic Coast Guard shows its helicopter flying near magma running on a hill near Grindavik on Iceland's Reykjanes Peninsula sometime around late Monday, Dec. 18, or early Tuesday, Dec. 19, 2023. A volcanic eruption started Monday night on Iceland's Reykjanes Peninsula, turning the sky orange and prompting the country's civil defense to be on high alert. (Icelandic coast guard via AP)

Η λάβα δεν απειλεί προς το παρόν πόλεις

Η λάβα που εκτοξεύεται από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία φαίνεται πως ρέει σε μακρινή απόσταση από τη μοναδική κοντινή πόλη και η ένταση της έκρηξης μειώνεται, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι σπίτια δεν θα κινδυνεύσουν ακόμα κι αν η σεισμική δραστηριότητα διαρκέσει για μήνες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση ανέφερε πως οι πτήσεις είναι απίθανο να επηρεαστούν, καταστέλλοντας τις ανησυχίες για τις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο, μετά το χάος το οποίο είχε προκληθεί από τα σύννεφα τέφρας που είχαν υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη στο νησί του βορείου Ατλαντικού το 2010.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα