Ψάχνει στήριξη ο Κοστούνιτσα
Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του Κοσόβου αναζητά ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη
- 16 Ιουλίου 2007 09:40
Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη διατήρηση του απαραβίαστου των σερβικών συνόρων, στο πλαίσιο και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου, θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην Πορτογαλία (προεδρεύουσα της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο), όπου πραγματοποιεί τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη.
Σε γραπτή δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από το ταξίδι του στην Πορτογαλία, όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας, ο κ. Κοστούνιτσα αναφέρει- μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ευρώπης να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ακόμη αλβανικό κράτος, στη σερβική επικράτεια, παραβιάζοντας τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. “Αυτό”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός, “θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή στο σύνολό της, κάτι που δεν μπορεί να είναι, προς το πραγματικό συμφέρον της Ευρώπης”.
Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η Σερβία επιθυμεί να ξεκινήσουν άμεσα αληθινές διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική οργάνωση του Κοσόβου, που θα έχουν ως βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
” Έχουμε την εμπειρία του Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος από την πρώτη επίσκεψή του στο Βελιγράδι στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας. Μια τέτοια προσέγγιση των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί πουθενά και βλέπουμε ότι η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιείται τώρα για να δοθεί ανεπιτυχώς ώθηση σε ένα ψήφισμα που θα οδηγεί σε ανεξαρτησία του Κοσόβου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών” τονίζει ο κ. Κοστούνιτσα.
Αυτό που θα επιδιώξει ο Σέρβος πρωθυπουργός στις επαφές του στην Πορτογαλία είναι τη στήριξη της Ε.Ε. στην πρόταση του Βελιγραδίου για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου, χωρίς μια νέα αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μήνυμά του.
“Με άλλα λόγια, το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί με τον ίδιο τρόπο που επιλύονται τα ζητήματα των εθνοτικών μειονοτήτων στην Ευρώπη. Η αλλαγή των συνόρων της Σερβίας είναι κατά της βούλησής της και θα ισοδυναμεί με υφαρπαγή του 15% της επικράτειάς της, κάτι που θα συνιστούσε νομική παραβίαση και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα είχε επικίνδυνες συνέπειες” καταλήγει το μήνυμα του κ. Κοστούνιτσα.
(Πηγή: ΑΠΕ)