Οι καταγγελίες για βασανιστήρια δεν απασχολούν το Κρεμλίνο

Οι καταγγελίες για βασανιστήρια δεν απασχολούν το Κρεμλίνο
Κρεμλίνο shutterstock

Ο έλεγχος σχετικά με τις καταγγελίες βασανισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης «Δίκτυο» δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ελέγξει τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων που φέρεται ότι υπέστησαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Δίκτυο», καθώς δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτό δεν έχει ελεγχθεί εκ μέρους της προεδρίας. Άλλωστε η ίδια η προεδρία δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό. Δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες της», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τα βασανιστήρια εις βάρος των καταδικασθέντων για την «υπόθεση του Δικτύου» που έχουν καταγγελθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο «παρακολουθεί τις αναφορές των ΜΜΕ, που αναφέρονται στις αντιδράσεις διαφόρων εκπροσώπων της κοινωνίας».

«Τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, αλλά και πάλι με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε και δεν προτιθέμεθα να κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στην ευρύτατη δημοσιότητα που είχε αυτή η υπόθεση, ο Πεσκόφ παρατήρησε ότι ο παράγοντας αυτός λαμβάνεται υπ’ όψιν. «Τον λαμβάνουμε υπ’ όψιν φυσικά» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «εδώ φυσικά δεν πρόκειται για την δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση.

Υπάρχει στην δικαιοσύνη η διαδικασία της έφεσης», «και απ’ ό,τι γνωρίζω θα εφεσιβάλουν τη δικαστική απόφαση», «και στην περίπτωση αυτή πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα ληφθεί μετά την έφεση».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Ρώσος πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από την εισαγγελία να διεξαγάγει σχετική έρευνα για τέλεση βασανιστηρίων. «Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα σας. Αναμφισβήτητα για όλες αυτές τις καταγγελίες ενημερώνεται ο πρόεδρος» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι επτά νεαροί καταδικάστηκαν στις 10 Φεβρουαρίου σε ποινές από 6 ως 18 χρόνια κάθειρξης, σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού στρατοδικείου της Πέντζα στην κεντρική Ρωσία. Η κατηγορούσα αρχή τους παρουσίασε ως «αντιφασίστες τρομοκράτες» και «αναρχικούς».

Οι νεαροί αυτοί, που όλοι τους έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1988 και του 1996, συνελήφθησαν το 2017 με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Εναντίον κάποιων εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών, αλλά και για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών.

Οι επικεφαλής της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντμίτρι Πτσελίντσεφ και ο Ίλια Σακούρσκι, καταδικάστηκαν σε 18 και 16 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Ωστόσο, ΜΚΟ και η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι η υπόθεση παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η κοινή γνώμη να πειστεί ότι οι άνδρες αυτοί αποτελούσαν απειλή κατά της κυβέρνησης.

«Η απόφαση αυτή έχει στόχο να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την πολιτική τρομοκρατία (…) και δίνει εντολή στους νέους: “ καθίστε, μην κινείστε!”», κατήγγειλε η Σβετλάνα Γκανουσκίνα της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) για να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των επτά ανδρών βασίστηκε στις ομολογίες τους, αν και αρκετοί κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν, ακόμη και ότι βασανίστηκαν προκειμένου να ομολογήσουν.

Εξάλλου ο πλέον γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, είχε επικρίνει επίσης την απόφαση του δικαστηρίου. «Ομολογίες για την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης που ελήφθησαν βασανίζοντας νέους.

Οποιοσδήποτε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης είναι 10 φορές μεγαλύτερος εγκληματίας και απειλή για την κοινωνία από τους νέους αυτούς», τόνισε στο Twitter, καταγγέλλοντας μια «τερατώδη» απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα