Ρώσος αρχηγός ΓΕΣ: Ολοκληρώνεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Ρώσος αρχηγός ΓΕΣ: Ολοκληρώνεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Russian President Vladimir Putin, center, Defence Minister Sergei Shoigu, right, and Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces Valery Gerasimov, left, walk to attend a military exercise at a training ground at the Luzhsky Range, near St. Petersburg, Russia, Monday, Sept. 18, 2017. The Zapad (West) 2017 maneuvers have caused concern among some NATO members neighboring Russia, who have criticized a lack of transparency about the exercises and questioned Moscow's real intentions. (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) AP

"Αυτό το στάδιο φτάνει στην κατάληξή του", δήλωσε ο Βαλέρι Γκερασίμοφ

«Η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ολοκληρώνεται. Αν και παραμένουν μια σειρά προβλήματα, αυτό το στάδιο φθάνει λογικά στην κατάληξή του», δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Σότσι με τον ιρανό και τον τούρκο ομόλογό του.

Της δήλωσης του Γκερασίμοφ, είχε προηγηθεί εκείνη του Πούτιν, ο οποίος κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε: “Όσον αφορά την κοινή εργασία μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, η επιχείρηση αυτή πλησιάζει στο τέλος της”.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που ξεκίνησε το 2015, επέτρεψε στον συριακό στρατό να ανακαταλάβει από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την αρχαία πόλη Παλμύρα και να εκδιώξει τους αντάρτες από το προπύργιό τους, το Χαλέπι, στον βορρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκδίωξαν το βράδυ της Κυριακής τους τζιχαντιστές από την Μπουκαμάλ, τελευταίο αστικό προπύργιο στη Συρία του ΙΚ, το οποίο έχει χάσει σχεδόν το σύνολο των εδαφών τα οποία κατείχε και του οποίου το «χαλιφάτο», το οποίο ανακήρυξε το 2014, κατέρρευσε.

Κατά τη συνάντηση «ο Άσαντ διαπίστωσε με ικανοποίηση πως η επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που επέτρεψε να σωθεί η Συρία, έφθασε ντε φάκτο στο τέλος της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν τον διόρθωσε λίγο, λέγοντας πως υποτροπές είναι πιθανές (…) αλλά χωρίς να μπορούν να επενεργήσουν στην επιτυχή κατάληξη της επιχείρησης στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2016 την πρόθεσή του να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς (βορειοδυτικά) σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση». Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε επίσης επιθετικά αεροπλάνα και βομβαρδιστικά που επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Χμεϊμίν, προπύργιο των αλεβιτών του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, κοντά στη Λαττάκεια.

Η πρώην βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας παραχωρήθηκε στους ρώσους στρατιωτικούς στην αρχή της επέμβασής τους στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τον οποίο θα ενημερώσει για τη συνάντησή του με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική συνδιάλεξη του Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, και μπορούμε να αναμένουμε πως ο Πούτιν θα ενημερώσει τον σαουδάραβα ομόλογό του για τη χθεσινή συνάντηση», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν υποδέχθηκε χθες τον Άσαντ στην κατοικία του στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, για να συνομιλήσουν για την ανάγκη μετατόπισης από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στ ην επιδίωξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα