Σερβία: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βούτσιτς

Σερβία: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βούτσιτς
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς στο Βελιγράδι AP

Χωρίς επεισόδια κύλησε η νέα κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, η οποία επανέλαβε τα αιτήματα για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματα τους για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Πρότειναν τη σύσταση μεικτής διακομματικής επιτροπής που θα καθορίσει τις συνθήκες του πολιτικού αγώνα, διασφαλίζοντας ίδιους όρους για όλα τα κόμματα, καθώς και ισότιμη προβολή από τα δημόσια ΜΜΕ.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης άρχισε στις τέσσερις το απόγευμα, μπροστά από τη Βουλή, με ομιλητές δημόσιες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επανήλθαν μπροστά από τη Βουλή, όπου μίλησαν ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία»(SzS).

Ο αρχηγός του κινήματος DVERI Μπόσκο Ομπράντοβιτς στην ομιλία του επισήμανε ότι «γελιέται ο Βούτσιτς αν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα υποχωρήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές». Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι «η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη δημοκρατία και αντιστέκεται στην προσπάθειες του Βούτσιτς να δημιουργήσει υποτελείς και ανελεύθερους πολίτες». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των άλλων ηγετών της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι στην συγκέντρωση συμμετείχαν 30.000-35.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι δεν ξεπέρασαν τους 7.500 ενώ, με μεγάλη δόση κυνισμού σχολίασε: «Ο πρόεδρος Βούτσιτς σκέφτηκε, κάποια στιγμή να βγει να μιλήσει στους διαδηλωτές αλλά παραιτήθηκε όταν είδε πόσοι ήταν».

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στις οχτώ το βράδυ και οι διαδηλωτές αποχώρησαν ήρεμα, ενώ δόθηκε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα