Σημαντικό συμβόλαιο Γαλλίας-Λιβύης για εξοπλισμούς

default image

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικού συμβολαίου με τη Λιβύη για την προμήθεια εξοπλισμών.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την απελευθέρωση των πέντε βουλγάρων νοσηλευτριών και ενός παλαιστίνιου γιατρού, την ύπαρξη ενός σημαντικού συμβολαίου εξοπλισμών με τη Λιβύη για την προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων.

Οι Γάλλοι υπεύθυνοι συνέχισαν παράλληλα να επιβεβαιώνουν ότι η απελευθέρωση των έξι, η οποία έγινε έπειτα από επίσκεψη στην Τρίπολη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και παρουσιάστηκε ως διπλωματική επιτυχία από τη γαλλική προεδρία, δεν ήταν αποτέλεσμα προσφοράς ανταλλαγμάτων στην κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν δήλωσε σήμερα ότι η Λιβύη έχει υπογράψει “επιστολή πρόθεσης” για την αγορά γαλλικών πυραύλων Milan, οι οποίοι εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Σύμφωνα με τον Μορέν, η πώληση αυτή είχε λάβει την κατ’αρχήν έγκριση γαλλικής διυπουργικής επιτροπής ήδη από το Φεβρουάριο του 2007 “υπό την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Παράλληλα και ο ευρωπαϊκός όμιλος αεροναυπηγικής EADS ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο αυτό για την προμήθεια πυραύλων Milan στη Λιβύη, το οποίο διαπραγματευόταν η θυγατρική της MBDA, οριστικοποιήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 18 μήνες.

Η αποκάλυψη αυτήν την εβδομάδα της ύπαρξης εξοπλιστικού συμβολαίου με τη Λιβύη προκάλεσε έντονη κριτική από τη γαλλική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και εξέφρασε την υποψία ότι η έκδοση των έξι στη Βουλγαρία ύστερα από τουλάχιστον 8 χρόνια στις λιβυκές φυλακές, ήταν αποτέλεσμα μυστικών “παραζαρεμάτων” με το Παρίσι.

“Τίποτε δεν απαγορεύει την πώληση όπλων. Οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιταλοί, όλος ο κόσμος προσπαθεί να τους πουλήσει όπλα”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Νταβίντ Μαρτινόν.

“Η συστηματική αυτή προσπάθεια ακύρωσης των επιτυχιών της χώρας στην εξωτερική πολιτική είναι εξωφρενική”, συμπλήρωσε από την πλευρά του και ο Μορέν.

(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα