Συνελήφθη ο ο ηγέτης του εκτός νόμου Μπατασούνα

default image

Σκληραίνει η στάση της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ΕΤΑ

Στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας βρίσκεται και πάλι ο Αρνάλντο Οτέγκι, ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, του εκτός νόμου πολιτικού σκέλους της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Ο Οτέγκι συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη τύπου στο Σαν Σεμπαστιάν.

Όπως αναφέρει  δικαστική πηγή της Μαδρίτης, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά την επικύρωση από το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο μιας καταδίκης του Οτέγκι σε φυλάκιση 15 μηνών για “υπεράσπιση της τρομοκρατίας”. Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, συνελήφθη κατόπιν εντολής του ισπανικού αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στη Μαδρίτη και ήταν αρμόδιο για την εκτέλεση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο είχε αποσύρει το κατηγορητήριο εις βάρος του Οτέγι. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί στη δίκη, η οποία τελικώς δεν χρειάστηκε να γίνει.  Η ανατροπή της δικαστικής απόφασης συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της ΕΤΑ να βάλει οριστικό τέλος στην εκεχειρία επιστρέφοντας στον ένοπλο αγώνα.

Είναι φανερό πως η ισπανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάπαυσης του πυρός από την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Της σύλληψης Οτέγκι, είχε προηγηθεί άλλη μια ενέργεια κατά των Βάσκων. Την Τετάρτη  οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή  το στέλεχος της ΕΤΑ, Ινιάκι ντε Χουάνα, σε μία κίνηση, κατά τους αναλυτές, “σκλήρυνσης” της στάσης της κυβέρνησης έναντι της οργάνωσης. Ο ντε Χουάνα, επικεφαλής της ομάδας “Κομάντο της Μαδρίτης” έχει καταδικαστεί για τον  θάνατο 25 ανθρώπων τη δεκαετία του 1980.  Ήδη, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ο Ινιάκι ντε Χουάνα Τσάος, ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ, θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη φυλακή και όχι στην οικία του, όπως είχε πρόσφατα ανακοινωθεί.


 


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα