Σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης αποφάσισε ο Αραβικός Σύνδεσμος

default image

Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδό τους στην Αίγυπτο να σχηματιστεί μια κοινή αραβική στρατιωτική δύναμη για την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η σύγκρουση στην Υεμένη, αλλά και η δράση των τζιχαντιστών της ISIS σε Ιράκ και Συρία

Στη συγκρότηση κοινής στρατιωτικής δύναμης συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, με σκοπό να πολεμήσει “τις τρομοκρατικές οργανώσεις” όπως η ISIS και οι αντάρτες στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έδωσε διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.

Οι 21 αρχηγοί κρατών και μοναρχιών που ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν εκ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (περιλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) συμφώνησαν επί μιας πρότασης ψηφίσματος που είχε παρουσιάσει η Αίγυπτος, εδώ και πολλούς μήνες, με την οποία προτεινόταν η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινής δύναμης. Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επισήμανε επανειλημμένα την “επιτακτική ανάγκη” της συγκρότησης μιας τέτοιας δύναμης προκειμένου “να πολεμήσει εναντίον των τρομοκρατών” στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η ανακοίνωση αυτή για τη συγκρότηση της ενιαίας στρατιωτικής δύναμης πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου δεκάδες αραβικές χώρες των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη από την Πέμπτη στοχοθετώντας θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και έχουν εκδιώξει τις εκλεγμένες αρχές.

Αλλά το να δημιουργηθεί η δύναμη αυτή θα χρειαστεί μια μακρά διαδικασία, ενώ η τραχιά γεωγραφία, οι εσωτερικές έριδες και η πρόσφατη ιστορία της Υεμένης αποτελούν μείζονες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για την αποστολή της εκεί.

Τη δεκαετία του 1960, η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου —υπέρ αντίπαλων πλευρών— στον εμφύλιο πόλεμο στην τότε Βόρεια Υεμένη είχε οδηγήσει σε ένα μακρόχρονο και φθοροποιό στρατιωτικό αδιέξοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα