Σλοβενία: Aνεγέρθηκε το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στο bitcoin

Υποχώρησε η αξία του Bitcoin

Πρόκειται για το πρώτο μνημείο προς τιμήν του bitcoin και κατασκευάστηκε στο Κραν της Σλοβενίας, η οποία αποτελεί τη τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Η πόλη Κραν (Kranj) της Σλοβενίας είναι η πρώτη στον κόσμο, στην οποία ανεγέρθηκε «Μνημείο της τεχνολογίας Blockchain».

Το γλυπτό αποτελείται από έναν μεταλλικό κύκλο με διάμετρο περίπου επτά μέτρων καθώς και ένα bitcoin στο εσωτερικό του.Τοποθετήθηκε στο κέντρο ενός κυκλικού κόμβου για να συμβολίζει την αποκεντρωμένη φύση της συνδεσιμότητας.

Το μνημείο που εξυμνεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών ανεγέρθηκε από τη δημοτική αρχή της σλοβενικής πόλης με την οικονομική υποστήριξη δύο τοπικών blockchain εταιρειών, τις 3fs και Bitstamp, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Σλοβενία: Aνεγέρθηκε το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στο bitcoin

Φέτος θα συμπληρωθούν δέκα χρόνια από τότε που ο Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto), ένα άγνωστο πρόσωπο ή μία ομάδα ανθρώπων εφηύραν την blockchain, την πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων και κρυπτογράφησης, που τροφοδοτεί Bitcoins, διαδικτυακά νομίσματα.

Η δημοτική αρχή της πόλης Κραν τονίζει ότι η τεχνολογία blockchain προσφέρει πολλά περισσότερα από ό,τι υποδεικνύει η πρόσφατη τρέλα για τα κρυπτονομίσματα. Επειδή είναι αποκεντρωμένη, ένα «αποκεντρωμένο βιβλίο συναλλαγών» μπορεί να έχει εφαρμογή σε περισσότερα πεδία, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν πόροι οι οποίοι πρέπει κάπως να μοιραστούν, στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση, την εφοδιαστική και σε πολλούς άλλους τομείς.

Το Blockchain είναι ένα τεχνολογικό ορόσημο, το οποίο τα άτομα θα θεωρούν δεδομένο στις καθημερινές τους δουλειές στο μέλλον, εκτιμά η δημοτική αρχή της σλοβενικής πόλης.

Το μνημείο σχεδιασμένο από τον Σέλμαν Τσόροβιτς, δημιουργήθηκε από το Αλεξάντερ Φραντσέσκιν και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 13 Μαρτίου.

Yποστηρίχθηκε οικονομικά από το Bitstamp, ένα από τα παλαιότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τον «σπόρο» του Iryo (συμμετοχικό δίκτυο που χρησιμοποιεί blockchain και στοχεύσει στη βελτίωση της κατάστασης της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη) την VC-3fs εταιρεία λογισμικών τελευταίας τεχνολογίας.

Η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα, αλλά μεγάλη δύναμη στον κόσμο του blockchain. Τον Οκτώβριο του 2017, ο πρόσφατα παραιτηθείς πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα στοχεύει να εδραιωθεί ως κύριος προορισμός της τεχνολογίας blockchain στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε φανταστικές blockchain νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουμε άτομα με ισχυρή επιρροή στο blockchain και στα ICO (αρχικές προσφορές νομισμάτων) και η κυβέρνησή μας είναι πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις blockchain. Με το πρώτο αναλογικό μνημείο τεχνολογίας blockchain στη Σλοβενία, στο Κραν, αποδεικνύουμε πόσο παθιασμένοι είμαστε για την τεχνολογία και τις δυνατότητές της» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της 3fs, Άντραζ Λόγκαρ.

Οι ιδρυτές και των δύο εταιρειών γεννήθηκαν στην πόλη Κραν, την τέταρτη μεγαλύτερη της Σλοβενίας.

Τι είναι το bitcoin ;

Το Bitcoin είναι μία μέθοδος άντλησης κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, κατά την οποία ένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, παρέχει εικονικό νόμισμα ως αντάλλαγμα για επίσημα αναγνωρισμένα νομίσματα.

Είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Aνήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Η ιδέα ενός distributed crypto-currency προτάθηκε εν μέρει το 1998 από τον Wei Dai, στη mailing list της ομάδας ακτιβιστών Cypherpunks, που προωθούν ενεργά τη χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας. To 2009 το Bitcoin έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου client ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins.

Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και είναι το πρώτο από τα πολλά πλέον ψηφιακά κρυπτονομίσματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του bitcoin είναι ότι είναι "αποκεντρωμένο", λειτουργεί δηλαδή χωρίς κάποια κεντρική τράπεζα ή διαχειριστική εταιρία. Είναι peer-to-peer (P2P) και αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μαζί του πραγματοποιούνται απ' ευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς μεσάζοντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.

Τι είναι το blockchain;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημόσιο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο που έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να είναι αδιαπέραστο από τους hacker. Πρόκειται δηλαδή για ένα δημόσιο κατάλογο όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης που έχουν ποτέ εκτελεστεί. Ο όρος συχνά αναφέρεται και ως τεχνολογία διανεμημένου καταλόγου (distributed ledger technology). Μια βάση δεδομένων Blockchain αποθηκεύεται σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα. Τα μπλοκ προστίθενται σε μια γραμμική σειρά, χρονολογική σειρά. Κάθε κόμβος (υπολογιστής συνδεδεμένος στο δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιώντας έναν πελάτη που εκτελεί το καθήκον επικύρωσης και αναμετάδοσης συναλλαγών) λαμβάνει ένα αντίγραφο του blockchain, το οποίο λαμβάνεται αυτόματα μετά την ένταξή του στο δίκτυο Bitcoin. Η αλυσίδα κοινοποιήσεων έχει πλήρη στοιχεία σχετικά με τις διευθύνσεις και τις ισορροπίες τους από το γενεσιουργό μπλοκ 'genesis block' μέχρι το πιο πρόσφατα ολοκληρωμένο μπλοκ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπιλ Γκέιτς: Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν προκαλέσει ακόμη και θανάτους

ADVERTISING

SHARE: